23948sdkhjf

Gårdsfisk julsäljer med dubbla nyttor

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Företaget satsar på hållbar fisk till julbordet.

Tidigare i december gjorde Gårdsfisk sin första leverans av varmrökt Clarias (afrikansk ålmal) till Coop och Ica för julen 2018. I samband med årets julförsäljning blir det dubbla nyttor med hållbar fisk på julbordet och att Gårdsfisk köper en ål per såld fisk för att sätta ut i naturen i vår. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Gårdsfisk har sedan 2013 fött upp fisk i en ladugård utanför Tollarp. Detta som en lösning på de miljörelaterade problem som finns med fiskuppfödning i kassar i hav och sjöar. Industriellt fiske och konventionell fiskodling omgärdas av flera miljöproblem. Det handlar om foderfiske, överfiske, övergödning, rymning och sjukdomar där allt kokar ner till förstörda ekosystem. Genom ett integrerat lant- och vattenbruk och placera fisken ”utanför” ekosystemet gör Gårdsfisk det möjligt att äta fisk utan att förstöra miljön. På köpet kommer en levande landsbygd när en ny näring växer fram.

– Gårdsfisk har valt att föda upp varmvattenlevande sötvattensfiskar, eftersom de växer fort, sötvatten kan man sprida på åkermark och de är robusta. Att vi har de inomhus bidrar också till det eftersom de inte påverkas av parasiter och annat, det gör också att de inte kan rymma och påverka vilda populationer på olika vis. Samtidigt som vi får fram ett bra protein, fisk är ju som bekant en bra foderomvandlare, som kan äta sådant som människor inte kan äta, säger Johan Ljungquist, VD och grundare av Gårdsfisk, i pressmeddelandet.

Gårdsfisk föder bland annat upp Clarias eller afrikansk ålmal som är den svenska handelsbeteckningen. Det är en halvfet fisk och Gårdsfisk röker den på ett traditionellt ålrökeri så kanske är det inte så konstigt att ålreferensen kommer upp.

Ålen som är en gammal art är akut hotad. I Sverige sätts det ut ålyngel för mer än fem miljoner kronor varje år som en del i den nationella ålförvaltningsplanen berättar Johan Wagnström, fiskeridirektör med ansvar för ålutsättningarna i den nationella förvaltningsplanen. Andra delar är att undanröja vandringshinder och minska fisket. Ålyngel köps in från områden i Europa där det fortfarande finns lokala överskott och sätts ut i bland annat Sverige, där de karantäriseras innan utsättning. Ålens biologi gör att det fler ålar blir honor i norr och det spelar sannolikt en viktig roll för det totala beståndet. Att man sprider de lokala överskotten bidrar till högre överlevnad. Ungefär 10-20 % av de ålar som sätts ut tror man överlever till lekmogen ålder.

Utöver att ålmal är ett hållbart fiskalternativ på tallriken så sätter Gårdsfisk av kostnaden för en karantäniserad ål för att öka den nationella utsättningen i syfte att stärka ålbeståndet för varje såld förpackning av varmrökt Clarias under november och december månad.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Surtantens lägger ner

Hon tog UF-företaget hela vägen till butikshyllan

Fiberbaserat tråg kan ersätta CPET

Kommun överväger vildsvinskött

Paradiset och Midsona startar företag ihop

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Tv-kock i nytt svinnprojekt på Coop

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

På nytt jobb
Från Lantmännen till Bergendahls

Bubs bygger nytt - fördubblar kapaciteten

Två fabriker blir till tre.

Ny sajt ska hjälpa bönderna

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

- Nu ställer vi om till 25 procent återvunnen PET. Ambitionen är att öka andelen kontinuerligt, säger Madelene Breiling på Löfbergs.

Sill för miljoner – handlarnas förväntningar ökar

Matpriskollen och Köket.se inleder samarbete

Framgång för Poppels crowdfunding

1

Dafgårds öppnar butik

Företag döms för dödsolycka

Stor köttskandal i Frankrike

Brasilianska ambassaden ilsknar till på Paradiset

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd mat. Nu ska Livsmedelsverket införa modellen i hela Sverige.

"En tuff marknad har blivit tuffare"

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Kavlis byte – hårt slag för mejeriet

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Kavli väljer Falköpings Mejeri

Löfbergs intar Lobbyn

På nytt jobb
Ny hållbarhetschef på Polarbröd

Astrid och aporna återuppstår

Orkla köper klassiskt importföretag

Finskt familjeägt fiskföretag till Sverige

Ny konsumentmärkning för lokala varor

Findus lanserar hållbarhetsstrategi

Mot toppen – med pizzabotten

På nytt jobb
Han är Orklas nya koncernchef

Pågen stoppas – av elbrist

På nytt jobb
Han ska styra media på Max

Se alla Företagens egna nyheter

... och vinnaren är:

Böjt och rundat glas från Mirit Glas

RPC Superfos ger Cariocas hink med tuschpennor ett nytt utseende

RS Components presenterar ny och mycket prisvärd PoE-testare från Fluke Networks

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Vad är kopplingen mellan Industry 4.0 och IO-Link?

NYHET - läckagetestare LeakPointer 3

Synglas i hög kvalitet för inspektion av industriella processer

Kvalitetspotatis kräver ett idealiskt ventilerat lager

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

RS Components lanserar en ny serie DC-DC-omvandlarmoduler med hög effekttäthet från Renesas Electron

När det krävs stor noggrannhet är avståndsmätare rätt val!

RS Components lanserar en serie kompakta industriella kontaktdon för hög överföringshastighet

Alfa Laval nyhet

Vilka är fördelarna med elektrisk drivteknik?

Följ med Wexoe till Rockwell Automation Fair i 18-21 November 2019

Alitea-varumärket firar 40 år!

Alfa Laval nyhet

RS Components lanserar USB- och AV-kablar från RS PRO

Uppfyll de höga kraven inom livsmedelsindustrin med IO-Link-lösningar från Balluff!

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

KIPP 100 år 1919-2019

Stor efterfrågan på balsamvinäger gör den till ett utsatt livsmedel

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Öka effektivitetsnivån och kvalitén i era automationsprocesser!

Sänd till en kollega

0.16