23948sdkhjf

5 tips: Så minskar du matsvinnet i jul

Matsmart ger kloka råd inför julhelgen
Julhandeln spås slå rekord i år igen och därmed även matsvinnet. Men det finns smarta knep för att minska mängden mat som går i soptunnan.

– Minskat matsvinn är både klimatsmart och ger mer pengar över i plånboken, säger Karl Andersson, vd på Matsmart, i ett pressmeddelande.

Under julveckan förra året köpte svenskarna mat för 8,8 miljarder kronor och i år spås den totala julhandeln öka med 3 procent, enligt Handelns utredningsinstitut. Samtidigt slänger vi svenskar en miljon ton ätbar mat varje år och runt jul är matsvinnet 12 procent högre än resten av året.

– Var femte svensk matkasse går i dag i soporna. Det är ett slöseri av resurser och innebär onödiga utsläpp av växthusgaser. Matsmarts vision är en värld utan matsvinn, säger Karl Andersson, vd på nätbutiken Matsmart.

Planering är det bästa verktyget för att minska matsvinnet under julen. Vi på Matsmart har flera tips om hur du kan maxa julmaten och minska svinnet.

– De flesta av oss kan både handla och äta smartare, säger Karl Andersson.

5 tips – så minskar du matsvinnet i jul

1. Banta julbordet. Planera julbordet tillsammans i familjen och rösta fram de favoriter som ni verkligen vill ha med. Stryk de rätter som hamnar i botten på listan.

2. Räkna ut hur mycket som behövs. Gör en enkel uträkning för att bedöma mängden. En bra tumregel är att ett recept för fyra räcker till 10–12 personer om rätten serveras på en buffé.

3. Håll huvudet kallt. När du planerat menyn och gjort inköpslistan är nästa steg att hålla huvudet kallt i butiken. Håll dig till planen och köp inte en extra av allt ”för säkerhets skull”.

4. Tänk smått. Använd gärna små uppläggningsfat, lägg upp en mindre mängd mat och fyll på vid behov. Duka med små tallrikar och assietter, det gör det enklare för gästerna att ta lagom mycket mat.

5. Planera inför nästa år. Spara din inköpslista och ta en titt på den efter jul. Var det något som inte gick åt alls? Var det något som saknades? Det är ett bra sätt att ha koll inför nästa jul och lättare kunna beräkna rätt mängd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079