23948sdkhjf

5 tips: Så minskar du matsvinnet i jul

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Matsmart ger kloka råd inför julhelgen

Julhandeln spås slå rekord i år igen och därmed även matsvinnet. Men det finns smarta knep för att minska mängden mat som går i soptunnan.

– Minskat matsvinn är både klimatsmart och ger mer pengar över i plånboken, säger Karl Andersson, vd på Matsmart, i ett pressmeddelande.

Under julveckan förra året köpte svenskarna mat för 8,8 miljarder kronor och i år spås den totala julhandeln öka med 3 procent, enligt Handelns utredningsinstitut. Samtidigt slänger vi svenskar en miljon ton ätbar mat varje år och runt jul är matsvinnet 12 procent högre än resten av året.

– Var femte svensk matkasse går i dag i soporna. Det är ett slöseri av resurser och innebär onödiga utsläpp av växthusgaser. Matsmarts vision är en värld utan matsvinn, säger Karl Andersson, vd på nätbutiken Matsmart.

Planering är det bästa verktyget för att minska matsvinnet under julen. Vi på Matsmart har flera tips om hur du kan maxa julmaten och minska svinnet.

– De flesta av oss kan både handla och äta smartare, säger Karl Andersson.

5 tips – så minskar du matsvinnet i jul

1. Banta julbordet. Planera julbordet tillsammans i familjen och rösta fram de favoriter som ni verkligen vill ha med. Stryk de rätter som hamnar i botten på listan.

2. Räkna ut hur mycket som behövs. Gör en enkel uträkning för att bedöma mängden. En bra tumregel är att ett recept för fyra räcker till 10–12 personer om rätten serveras på en buffé.

3. Håll huvudet kallt. När du planerat menyn och gjort inköpslistan är nästa steg att hålla huvudet kallt i butiken. Håll dig till planen och köp inte en extra av allt ”för säkerhets skull”.

4. Tänk smått. Använd gärna små uppläggningsfat, lägg upp en mindre mängd mat och fyll på vid behov. Duka med små tallrikar och assietter, det gör det enklare för gästerna att ta lagom mycket mat.

5. Planera inför nästa år. Spara din inköpslista och ta en titt på den efter jul. Var det något som inte gick åt alls? Var det något som saknades? Det är ett bra sätt att ha koll inför nästa jul och lättare kunna beräkna rätt mängd.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hon tog UF-företaget hela vägen till butikshyllan

Surtantens lägger ner

Fiberbaserat tråg kan ersätta CPET

Kommun överväger vildsvinskött

Paradiset och Midsona startar företag ihop

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Bubs bygger nytt - fördubblar kapaciteten

Två fabriker blir till tre.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Tv-kock i nytt svinnprojekt på Coop

På nytt jobb
Från Lantmännen till Bergendahls

Ny sajt ska hjälpa bönderna

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

- Nu ställer vi om till 25 procent återvunnen PET. Ambitionen är att öka andelen kontinuerligt, säger Madelene Breiling på Löfbergs.

Sill för miljoner – handlarnas förväntningar ökar

Matpriskollen och Köket.se inleder samarbete

Framgång för Poppels crowdfunding

Företag döms för dödsolycka

1

Dafgårds öppnar butik

Brasilianska ambassaden ilsknar till på Paradiset

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd mat. Nu ska Livsmedelsverket införa modellen i hela Sverige.

Stor köttskandal i Frankrike

"En tuff marknad har blivit tuffare"

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Kavlis byte – hårt slag för mejeriet

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Kavli väljer Falköpings Mejeri

Löfbergs intar Lobbyn

På nytt jobb
Ny hållbarhetschef på Polarbröd

Astrid och aporna återuppstår

Orkla köper klassiskt importföretag

Finskt familjeägt fiskföretag till Sverige

Ny konsumentmärkning för lokala varor

Findus lanserar hållbarhetsstrategi

Mot toppen – med pizzabotten

På nytt jobb
Han är Orklas nya koncernchef

Pågen stoppas – av elbrist

På nytt jobb
Han ska styra media på Max

Se alla Företagens egna nyheter

... och vinnaren är:

Böjt och rundat glas från Mirit Glas

RPC Superfos ger Cariocas hink med tuschpennor ett nytt utseende

RS Components presenterar ny och mycket prisvärd PoE-testare från Fluke Networks

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Vad är kopplingen mellan Industry 4.0 och IO-Link?

NYHET - läckagetestare LeakPointer 3

Synglas i hög kvalitet för inspektion av industriella processer

Kvalitetspotatis kräver ett idealiskt ventilerat lager

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

RS Components lanserar en ny serie DC-DC-omvandlarmoduler med hög effekttäthet från Renesas Electron

När det krävs stor noggrannhet är avståndsmätare rätt val!

RS Components lanserar en serie kompakta industriella kontaktdon för hög överföringshastighet

Alfa Laval nyhet

Vilka är fördelarna med elektrisk drivteknik?

Följ med Wexoe till Rockwell Automation Fair i 18-21 November 2019

Alitea-varumärket firar 40 år!

Alfa Laval nyhet

RS Components lanserar USB- och AV-kablar från RS PRO

Uppfyll de höga kraven inom livsmedelsindustrin med IO-Link-lösningar från Balluff!

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

KIPP 100 år 1919-2019

Stor efterfrågan på balsamvinäger gör den till ett utsatt livsmedel

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Öka effektivitetsnivån och kvalitén i era automationsprocesser!

Sänd till en kollega

0.196