23948sdkhjf

Ica och Axfood får kritik för vegomässa

Bönder kritiska till deltagande på mässa med kopplingar till militanta djurrättsaktivister.

I en omfattande granskning har Göteborgs-Posten kunnat visa att djurrättsgruppen Djurrättsalliansen har kopplingar till militanta Djurfront, samtidigt som de anordnar Sveriges största veganmässa, Vegomässan i Stockholm. Flera av volontärerna på mässan har under förra året varit aktiva för Djurfront och även spridit grova mordhot mot enskilda lantbrukare uppger tidningen.

Både Ica och Axfood-ägda Garant var under förra året sponsorer, så kallade premium-utställare, på mässan, något som har fått en del lantbrukare att reagera.

– Man blir lätt bestört, minst sagt. Det är helt galet att Ica och andra är med och sponsrar det här, säger Arlabonden Anette Gustawson, som själv hotats av Djurfront, till GP.

Både Axfood och Ica har nu svarat på kritiken:

– Vi kände inte till denna koppling tidigare. Vi tar givetvis avstånd från alla former av hot, skadegörelser och andra olagligheter, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood till tidningen.

Enligt Claes Salomonsson har Vegomässan mest setts som ett sätt att visa upp Garants veganska produkter och han säger att Axfood nu ska reda ut de här frågorna och ta ställning till om de ska delta även nästa år.

Även Ica vill reda ut vad som har hänt.

– Vi har bedömt mässan som ett tillfälle att visa upp våra vego-produkter. Vi tar självklart avstånd mot alla former av hot, våld och trakasserier. Vi har nu inlett en dialog med mässarrangören i syfte att få mer information om uppgifterna i GP och säkerställa att de inte står bakom detta, säger Sara Rosendahl, kategoriansvarig för vego-produkter på Ica till GP.

Djurättssalliansen själva säger att de tar avstånd från alla typer av våld och hot men att de inte kan förväntas kunna hålla koll på vad aktiva personer inom organisationen gör på sin övriga tid.

Frågan om våld och hot mot bönder har blivit aktuell under den senaste tiden och frågan har även behandlats i riksdagen och en planerad debatt i SVT:s Opinion live har fått ställas in då ingen bonde ville ställa upp på grund av rädsla för att kunna utsättas för våld efter ett deltagande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.418