23948sdkhjf

De har slutat med palmolja

Färdigmatsföretag uppmanar branschen att följa efter.

Carolines kök, en av Sveriges största färdigmatsleverantörer, har sedan 2016 haft som mål att helt sluta använda sig av palmolja i sina produkter. Målet uppnåddes i slutet av september 2018.

 Viljan är stor för många, bland annat Axfood och Orkla har detta som mål, men är inte där ännu. Vi på Carolines Kök är där nu, säger Pernilla Enocsson, kategori- och marknadschef på Carolines kök, i en kommentar.

I slutändan var det en mikroskopisk mängd palmolja i företagets buljonger som kvarstod att åtgärda.

– Den störst utmaningen visade sig vara att anpassa alla recepten och uppdatera alla om förändringarna som det innebar, säger Cecilia Arneving, vd på Carolines kök, till Food Supply.

Enligt Cecilia Arneving innebär förändringarna en marginell påverkan på lönsamheten då Carolines kök valt att inte höja priserna, men hon menar samtidigt att förändringarna har tagits emot väl av företagets kunder.

Hur enkelt det är för andra företag att kunna ersätta palmoljan säger Cecilia Arneving att hon inte kan bedöma men hon hoppas att den här förändringen leder till en ökad debatt

– Vi hoppas att det här hjälper till att inspirera andra företag i livsmedelsbranschen att följa efter, säger Cecilia Arneving.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094