23948sdkhjf

Rekord för Norrmejerier

2018 var ett bra år för Norrmejerier då rekord slogs för både intäkter och betalningsförmåga till bönderna. Intäkterna landade på 1 957 miljoner kronor, vilket sätter nytt rekord då det slår det förra rekordåret 2013 där intäkterna låg på 1894 miljoner kronor.

Betalningen för mjölken ökade också till 3,68 kronor per kilo, att jämföra med förra årets 3,40 kronor per kilo. Samtidigt har kraftig snö i början av året och torkan satt sina spår då kraftfoder, energi, utsäde och drivmedel har ökat i pris med uppemot 30 procent.

– Året har vädermässigt varit extremt, vilket har varit påfrestande för gårdarna, såväl arbetsmässigt som ekonomiskt. Vi har likt andra föreningar i år prioriterat ägaravkastningen i form av att stärka gårdarnas likviditet under året. Direkt utbetalning för mjölken har därför varit styrelsens prioritet, säger Ulla Bergström, Norrmejeriers ordförande i ett pressmeddelande.

Norrmejerier vill fortsätta expandera inför framtiden och har under 2018 bland annat inlett bygget av ett nytt kyllager på 5 500 kvadratmeter vid Umeå mejeri och utökat sin frysyta vid Luleå mejeri med 50 procent.

Samtidigt pågår investeringar i ny process- och produktionsutrustning vid mejerierna i Luleå och Umeå, bland annat har en ny anläggning för skivad ost installerats i Umeå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328