23948sdkhjf

Ungas matval styrs av värderingar

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Allt viktigare för unga att maten har svenskt ursprung.

Det viktigaste för unga svenskar är att maten är av svenskt ursprung. Det gäller överlag och det gäller inte minst när unga väljer att äta kött. Det visar en färsk undersökning gjord av Ungdomsbarometern bland unga i åldrarna 15-24 år.

Läs också: Smaktolkare identifierar griskött

På frågan har du något speciellt förhållningssätt till vad du äter svarar flest unga, 34 procent, att de väljer svenskproducerat i möjligaste mån. Det är en liten ökning jämfört med 2017. Ekologiskt kommer på andra plats med 21 procent och därefter närproducerat på 19 procent.

– Svenskt kött känns inte lika dyrt som ekologiskt, konstaterar Sara Fröhling Lind, expert på livsstil- och konsumtionsfrågor på Ungdomsbarometern.

Av de som väljer att äta kött så är 68 procent noga med att det i så fall är svenskt kött. 51 procent av de unga prioriterar närproducerat för att bidra till minskade transporter.

Isabel Moretti, nybliven vd för Svenskt Kött, välkomnar resultatet.

Läs också: EU kan förbjuda "vegoburgare"

– Att unga helst väljer svensk mat är såklart väldigt glädjande. Det är en utveckling vi har sett under ett antal år och den fortsätter att hålla i sig. Både den minskande konsumtionen av importerat kött och en ökad marknadsandel för svenskt kött beror till stor del på ett växande intresse för hållbarhetsfrågor i samhället, säger Isabel Moretti.

Enligt Ungdomsbarometern påverkas ungas val främst av experter och rapporter. Däremot inte av influencers i den utsträckning som företag verkar tro, enligt Sara Fröhling Lind.

Av undersökningen går också att avläsa att värderingar över huvud taget blir allt viktigare och att de unga tycker att det pratas för mycket och görs för lite. En 16-årig tjej citeras i undersökningen: ”Jag vägrar bli som mina föräldrar. Känns som om dom alltid stressar. Alltså alltid. Det känns sjukt ohärligt”. 

Det handlar inte bara om att identifiera sig med sina värderingar utan också att agera efter dem. Allt fler unga väljer därför att bli flexitarianer. Det innebär en i huvudsak vegetarisk kost, men kompletterat av kött ibland och då ska köttet alltså ha svenskt ursprung.

– Unga människors värderingar kring mat och hållbarhet är den absolut viktigaste frågan vi jobbar med på Svenskt Kött. Trender kring matpreferenser kommer och går, men enligt alla de undersökningar som vi genomför ser vi tydligt att våra unga konsumenter vill ha svar på hur vi löser världens stora utmaningar. Det är vårt ansvar att leverera på detta, säger Isabel Moretti.

Ungdomsbarometern har i sin onlineundersökning ställt frågor till 23 074 ungdomar i Sverige mellan 15 och 24 år.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ica går över till svenskodlade plommontomater

IVL och livsmedelsbranschen ska minska svinnet

På nytt jobb
HK Scans HR-direktör går till Coop

Coop vill inte slänga ägg – kritiserar EU-regler

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

Isländska ostchips tar in kapital – vill öka svensk produktion

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ärtor blir proteinpulver

EU-stöd till Cellbombs nedbrytbara köttförpackningar

Ny kvartett i Arlas styrelse

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Scandi Standard

Mackmyra ökar i omsättning men även i förlust

Nu kommer ölglassen

De orsakar mest svinn: ”Lönsamt öka personalen”

City Gross tar in Picard i värmen

Norges svar till Fiskguiden – endast 0,03 procent fångas med garn”

Granola-entreprenörer prisade av Claes-Göran Sylvén

Nu träder nya transfettsreglerna i kraft

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Stora Enso satsar på intelligenta automater

Japansk bank investerar miljard i indisk nätmathandel

Livsmedelsföretagen lanserar manifest – för hållbarheten

Utmanaren: 7-Eleven ställer om till pizzerior

Peckas naturodlingar i universitetsstudier

På nytt jobb
Ny vd på Pizza Hut

Matpriserna står stilla

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

Rekord i matavfallsinsamling

På nytt jobb
Krav fortsätter rekrytera

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Peckas naturodlingar dubblar omsättningen

En vecka kvar till Pack Point Nordic

Micvac i nytt italienskt partnerskap

De går in i Norrmejeriers styrelse

Simris Alg ökar omsättningen

Se alla Företagens egna nyheter

Industrimässa med brett multibrand sortiment från Nomo

Glasrör och glasstavar från Mirit Glas

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj

RS Components introducerar en IoT-utvecklingssats med Bluetooth® Low Energy från ON Semiconductor

Lagafors i fokus när världens ledande fackmässa för köttindustrin ägde rum i Frankfurt

Exakta positioner med pneumatiska cylindrar!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lancerar Hartning kontaktdon med påmonterad anslutningskabel

RS Components ingår partnerskap med TE Connectivity för att lansera ett TE-lärcenter på teknikforum

När du vill transportera gasflaskor i din personbil

ebm-papst fläktserie AxiBlade utökas med fläktar i mindre storlekar

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj

RS Components introducerar LoRa-kommunikationsmoduler med utökad prestanda för IoT-tillämpningar

Norskt eko-mejeri väljer bägare från RPC Superfos

KUNBUS-industridatorer som bygger på Raspberry Pi finns nu hos RS Components

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

Synglas i hög kvalitet - Mirit Glas

RS Components introducerar Renesas Synergy™ S5D3-mikrokontroller och -utvecklingskort för IoT

Varför sågverk behöver automatisering

Lyckeby Starch investerar i Christian Berners valstorkar till sin stärkelseproduktion

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Trender som driver på utvecklingen av kundanpassade drivlösningar

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Framtidens bilindustri, är den här redan nu?

Industrimässa i Gävle med Nomo

Sänd till en kollega

0.228