23948sdkhjf

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Glädjande besked för landets fiskavdelningar.

De svenska hushållens konsumtion av sjömat har sjunkit varje år sedan 2013. Medan kycklingindustrin har lyckats kapitalisera på proteinskiftet har den svenska konsumtionen av sjömat minskat med 19 procent på fem år.

Läs också: Fiskavfall blir till plastpåsar

Men nu är trenden slutligen bruten. Helåret 2018 ökade nämligen hushållens sjömatkonsumtion med 1 procent till ett genomsnitt på 14,24 kilo per hushåll. Det visar siffror från Gfk:s hushållspanel som omfattar 4 000 svenska hushåll.

Det är positivt att trenden är bruten men det finns mycket att göra, menar Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges sjömatråd.

Trots att Livsmedelsverket rekommenderar att äta fisk två till tre gånger i veckan så äter de svenska konsumenterna sjömat endast 1,4 gånger i veckan.

Det handlar om att förenkla för kunder som av tidspress eller andra orsaker vill äta direkt eller laga maten snabbt. Pannfärdigt och måltidslösningar är exempel där branschen kan utvecklas mycket, säger Sigmund Bjørgo till Fri Köpenskap.

Läs också: Axfoods ovanliga fisksatsning

Som Fri Köpenskap kunde berätta förra veckan kliver nu en av Nordens största leverantörer inom Sjömat, Insula AS, ut med ett helt nytt varumärke, Fiskeriet, som ska elda igång utvecklingen.

Det har funnits ett tydligt behov av modernisering – fisk och sjömat har på många sätt inte hängt med i konsumenters utveckling och intresse för matlagning. Likaså tycker många att det känts svårt och otillgängligt att laga fisk. Detta har vi tagit fasta på både i produktdesignen, kommunikationen och hur vi hjälper konsumenterna att upptäcka mer av havens goda smaker, säger Karolina Nygren, marknads -och innovationschef på Fiskeriet.

Lax är fortsatt den populäraste fisken på de svenska middagsborden och stod för ökningen av hushållens konsumtion under 2018. 2018 exporterade Norge totalt nästan 38 000 ton lax till Sverige följt av sill på 6 500 ton och torsk på 5 200 ton.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Potatisen har svängt tillbaka

Quorns vd lämnar efter tio år

Utvecklar chipspåse utan plastfilm

Här är branschens tio största kooperativa företag

Nya regler, canabinoider och matfusk

Norrmejeriers vd om nya ”Ica-mejeriet”: 1 000 kvadratmeter

Beräknas uppgå till halva halloumikonsumtionen inom tre år.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Grönsakshallen Sorunda tar bort plasten

Julskinkan krymper

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Grönsakshuset fortsätter växa med nytt förvärv

Ekolantbrukarna riktar kritik mot handeln

Ny äggförpackning för Stjärnägg

Frukt- och gröntgrossister går samman – blir en av landets största

Återvinningsbara krukor för Svegros örter

De vann Lidls hållbarhetspris

Över 10 000 bryggerier inom EU – varav 375 i Sverige

Antalet svenska bryggerier har femdubblats på sex år.

Förpackningsmässor slås ihop under varumärket Empack

Livsmedelsindustrin är sist på digitaliseringsbollen

Irritation över Icas halloumisatsning: ”Åker snålskjuts”

Ica och Norrmejeriers nya halloumisatsning väcker irritation bland grossister.

Eldorado firar 50 – öppnar butik

Coca-Cola testar förarlösa transporter – ihop med Axfood

Pilot dras igång i Jordbro i början av 2020.

Larm om citrusfrukter – Coop och Axfood agerar

De gör proteinpulver – av syrsor

Tulips bacon Ä-märks

Ledamot lämnar Simris Alg

Produktnytt
Ny låda för matleveranser direkt till dörren

På nytt jobb
Svegro rekryterar chef från Arla - igen

Först med veganska revbensspjäll

De ska sälja Hans & Gretas glutenfria bröd

De lanserar Köttkultur i egna kylar

Mejerijätten ska bli klimatneutral 2035

De vann ciderupphandling på Systembolaget

Midsona ändrar i koncernledningen

Spendrups styr om till återvunnet

Impossible foods vill dubbla i värde

Det svenska julbordet blir grönare

Se alla Företagens egna nyheter

Vi på Balluff värnar om miljön – för framtidens skull!

Vad är kopplingen mellan choklad och RFID?

Fatpump i hygieniskt utförande

Hur minskar du driftstopp hos er?

TESAB-anslutna ABAK i Sundsvall breddar sitt utbud

Stora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer

Balluff ger dig maximal energi!

Recept på framgång: Optimal förpackning till Optimel-sallad

Ingersoll Rand - Rikstäckande tryckluftservice

En ny generation av axialfläktar med ännu högre prestanda

Vilken produkt var på vilken arbetsplats och när?

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Easy Tool-ID 2.0 - enklare kan det inte bli!

Hydroscand delar ut årets stipendium till elev i Sydafrika

Black Friday-priser på ALbee den 25 november - 2 December

En ny generation axialfläktar med optimerade egenskaper

Komplettera ert Lagafors rengöringssystem med slangupprullar

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Ingersoll Rand skruvkompressorer med premium prestanda

En ny motorgeneration med programmerbart gränssnitt

Tack, till alla er som kom och besökte KIPP på Elmia!

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Luleå 2...

Spårbarhet och all information är tillgänglig i realtid!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Förbättra ditt matarsystem med IO-Link!

Sänd till en kollega

0.156