23948sdkhjf

Kinesisk pest – utmaning för svenska charkföretag

Priserna på griskött har stigit dramatiskt i EU, under april månad med hela 17 procent, i jämförelse med samma period förra året. Liknande prishöjningar syns även i andra delar av världen, inte minst i USA och Kanada.

Anledningen till prishöjningarna går att hitta på andra sidan jordklotet, i Kina, där den afrikanska svinpesten drar fram och på så vis ökar landets importbehov. Detta leder i sin tur till att den svenska produktionen, vars viktigaste råvara är just griskött, utsätts för press.

– Det är naturligt att mer griskött globalt nu exporteras till Kina. Men de snabba och stora kostnadsökningarna innebär samtidigt en stor utmaning för alla företag i Sverige som förädlar griskött, till exempel korv och skinka, eftersom produktionskostnaderna stigit så snabbt. Det är viktigt att hela livsmedelskedjan nu förstår den snabbt förändrade situationen och att den sannolikt kommer bestå under flera år, säger Magnus Därth, vd för Kött- och Charkföretagen, i en kommentar.

Den europeiska branschorganisationen för förädlade köttprodukter, CLITRAVI, tror inte att den nuvarande prissituationen är en tillfällig topp utan att det handlar om ett i grunden förändrat prisläge.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094