23948sdkhjf

Är det parmaskinka på tallriken?

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

I 30 procent av fallen är svaret nej.

Är det verkligen parmaskinka, parmesanost eller Kravmärkt du äter när du går på restaurang eller kafé? I de flesta fall ja, men det finns undantag.

Läs också: Fortsatta brister i livsmedelskontrollen

Under perioden 14-17 maj besökte livsmedelsinspektörer från 18 kommuner inom Stockholms län, samt Nyköping, 199 restauranger och kaféer på temat ”Får du det du betalar för?

I undersökningen undersöktes om dyrare livsmedel bytts ut mot billigare, eller att det som presenterats som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt verkligen var det. I undersökningen framgår det bland att 80 procent av det som presenteras som ekologiskt också var det, att parmaskinka inte var parmaskinka i 29 procent och att parmesanost inte var parmesanost i 30 procent av kontrollerna.

– Det var ett väntat resultat då det här inte är några nya kontroller som vi utför. Det som sticker ut är de skyddade betäckningarna som många gör fel på, säger Daniel Persson, chef för livsmedelskontrollen Stockholms stad till Food Supply och fortsätter:

– De allra flesta vill göra rätt för sig, med några få undantag, men med tanke på att det kommer så många nya företag hela tiden så är det ungefär den här nivån av felaktigheter vi kan förvänta oss även framöver.

När det kom till märkning av svenska produkter fanns det avvikelser i 13 procent av kontrollerna och det visade sig även att 97 procent av oxfilén som serverades verkligen var oxfilé.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Växtbaserat papper för feta livsmedel

Rekordhög skörd av höstvete

Nu ska bryggeriet expandera

Lönnebergas måltidssatsning fortsätter

Kycklingsnacks till Ica och färdiggrillad kyckling till Coop och Axfood.

Nytt initiativ för etisk handel

Han blir vd för Linas Matkasse

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Spendrups tar ett steg till för återvunnet

På nytt jobb
Bayn stärker utvecklingsavdelningen

Convenience växer i betydelse

Enormt tryck när kallpastörisering återvänder till Sverige

Nu kommer Starbucks – till butikshyllorna

McDonald's har slut på halloumi

Exklusiv fjällrödingrom – bara hos Frantzén

Simris Alg: Finanschefen lämnar

1

Axfood lanserar nytt eget varumärke

Potatisen har svängt tillbaka

Quorns vd lämnar efter tio år

Utvecklar chipspåse utan plastfilm

Här är branschens tio största kooperativa företag

Norrmejeriers vd om nya ”Ica-mejeriet”: 1 000 kvadratmeter

Beräknas uppgå till halva halloumikonsumtionen inom tre år.

Nya regler, canabinoider och matfusk

Grönsakshallen Sorunda tar bort plasten

Julskinkan krymper

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Ekolantbrukarna riktar kritik mot handeln

Livsmedelsindustrin är sist på digitaliseringsbollen

Larm om citrusfrukter – Coop och Axfood agerar

De gör proteinpulver – av syrsor

Ledamot lämnar Simris Alg

På nytt jobb
Svegro rekryterar chef från Arla - igen

Produktnytt
Ny låda för matleveranser direkt till dörren

De ska sälja Hans & Gretas glutenfria bröd

Först med veganska revbensspjäll

Mejerijätten ska bli klimatneutral 2035

De lanserar Köttkultur i egna kylar

De vann ciderupphandling på Systembolaget

Se alla Företagens egna nyheter

Snart är den här – vår nya multisensor!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

God (h)jul önskar vännerna på Balluff!

Tillförlitligt resultat med positions- och trycksensorer!

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

Mirit Glas tilbyr Skräddarsydda glasvaror

Vi på Balluff värnar om miljön – för framtidens skull!

Vad är kopplingen mellan choklad och RFID?

Fatpump i hygieniskt utförande

Hur minskar du driftstopp hos er?

TESAB-anslutna ABAK i Sundsvall breddar sitt utbud

Stora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer

Balluff ger dig maximal energi!

Recept på framgång: Optimal förpackning till Optimel-sallad

Ingersoll Rand - Rikstäckande tryckluftservice

En ny generation av axialfläktar med ännu högre prestanda

Vilken produkt var på vilken arbetsplats och när?

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Easy Tool-ID 2.0 - enklare kan det inte bli!

Hydroscand delar ut årets stipendium till elev i Sydafrika

Black Friday-priser på ALbee den 25 november - 2 December

En ny generation axialfläktar med optimerade egenskaper

Komplettera ert Lagafors rengöringssystem med slangupprullar

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Ingersoll Rand skruvkompressorer med premium prestanda

Sänd till en kollega

0.143