23948sdkhjf

Axfood fimpar engångsgrillarna

Men först ska lagret säljas slut.

Frågan har stötts och blötts länge och Ica, Coop, Lidl och flera andra aktörer har sedan tidigare beslutat att fimpa engångsgrillarna. Nu följer Axfood med och meddelar att de fasar ut dem både i Willys, Hemköp, Tempo och Axfood Snabbgross butiker.

Det här har varit på tapeten länge men det har varit svårt att hitta alternativ. Nu känner vi liksom andra att det inte går att vänta längre, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood till Food Supply.

Orsaken till beslutet är i första hand miljön. Engångsgrillarna består av aluminium, som är mycket energikrävande att producera, och hamnar enligt Axfood mycket sällan i metallåtervinningen, utan blir istället till skräp i naturen.

Det är av rent hållbarhetsmässiga skäl som vi gör det här. Det ligger i linje med vårt hållbarhetsarbete.

Brandrisken är också en bidragande orsak även om den inte är avgörande.

– Det finns redan en branschöverenskommelse att vi plockar bort engångsgrillarna i de län där eldningsförbud uppstår.

När lagret är slutsålt och Axfood därmed helt upphör med försäljningen av engångsgrillar är svårt att veta exakt och varierar från kedja till kedja.

– Hur länge det dröjer är svårt att svara på eftersom det beror på väder och vind. Jag gissar att vi har sålt halva årsförbrukningen och vi borde definitivt ha sålt slut på dem innan nästa sommar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112