23948sdkhjf

Strid om avokado kan ligga bakom massaker

Mexiko har länge plågats av gängvåld, ofta i narkotikans spår. På torsdagen var det dags igen då 19 mördade människor hittades utspridda i staden Uruapan. Men dessa mord kan mycket väl handla om något annat än knark. På sistone har maktstrider förekommit om marknaden för avokado, skriver Guardian.

Den kriminella kartellen Jalisco New Generation har tagit på sig ansvaret för massakern i Uruapan. Intill några av de döda kropparna fanns en banderoll, där kartellen lämnade en hälsning till stadens invånare: "Kära människor, fortsätt med era rutiner", löd texten.

Delstatens statsåklagare skyllde snabbt morden på kampen om kontroll över narkotikamarknaden. Falko Ernst, som studerar landets brottskarteller, tror dock att huvudorsaken till detta våldsutbrott kan vara regionens avokadoindustri, som är värd flera miljarder dollar.

Tre beväpnade gäng kämpar för närvarande om att kontrollera Uruapan, som ligger i delstaten Michoacán där de flesta av landets avokado produceras. Mexiko producerar i sin tur nästan hälften av det globala avokadoutbudet.

– Den stora magneten här är avokado, säger Falko Ernst till Guardian.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128