23948sdkhjf

Vem som äter fisk är en fråga om ålder och inkomst

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Fiskätandet stabiliserar efter tapp men nivåerna är fortsatt låga.

Den svenska sjömatskonsumtionen har minskat under flera år men nu har tappet stannat upp och under 2018 ökade den något med 1 procent till 14,24 kilo per hushåll, det framgår av Sjömat i Sverige 2019, en rapport som ges ut vartannat år av Norges sjömatråd och som baseras på dels kvantitativa och kvalitativa studier.

Läs också: De vill tillverka "omöjlig" vegetarisk fisk

– Det är så klart glädjande att det inte är ett tapp längre men det är fortfarande för låga nivåer. Livsmedelsverket rekommenderar att man ska äta fisk mellan två till tre gånger i veckan, men snittet ligger idag på cirka 1,4 gånger i veckan, säger Sigmund Bjørgo Sverigechef på Norges sjömatråd, som presenterade rapporten på Norges ambassad i Stockholm.

Rapporten visar även att konsumtionen av sjömat varierar kraftigt beroende på ålder och inkomst. Svenskar under 34 äter cirka 7,6 kilo sjömat varje, nästan hälften av genomsnittet medan de som är 65+ äter hela 21,1 kilo. Däremellan ökar konsumtionen med åldern.

Den norska fiskexporten har inte ökat drastiskt i volym de senaste åren men däremot har värdeökningen gjort det. Fisk är även den livsmedelskategori som ökat mest i pris sedan 2015 i jämförelse med till exempel kött.

Att fisk är dyrt återspeglas både i den kvalitativa studien som ingår i rapporten där framförallt lax, som är den helt klart mest populära fisken, anses vara "lyxig" samt i siffrorna för konsumtion baserat på inkomst. Där framgår det att de med en årsinkomst under 200 000 åt i snitt 8,6 kilo sjömat per år och att högre inkomst mer eller mindre sammanfaller med högre konsumtion där konsumtionen i slutet av skalan, de som tjänar mer än 600 000 kronor äter hela 17,5 kilo om året.

Läs också: Finska fiskföretaget fixar svensk försäljningschef

Även om den färska fisken ökar mest i försäljning i Sverige är den svenska marknaden fortsatt en "fryst marknad" som dessutom är väldigt säsongsbetonad. Midsommar och jul är fortsatt de absolut viktigaste perioderna, där sker närmare hälften av totalkonsumtionen.

Men i rapporten framkommer det också att kraftigt kampanjarbete med låga priser från de stora kedjorna drev upp försäljningen under hösten 2018, något som i kombination med de annars höga priserna främjade ett "bunkringsbeteende".

– När vi pratade med konsumenter i vår kvalitativa studie visade det sig att en del faktiskt kunde köpa 2-3 hela sidor färsk lax – för att sedan frysa in dem för framtiden, säger Sigmund Bjørgo.

Sjömat i Sverige 2019 är baserad på dels kvalitativa studier men även Consumption of Seafood 2008–2019 Sweden, genomförd av GFK Sverige med konsumtionsdata från 4 000 hushåll samd SCI, Seafood Consumer Insight, genomförd av Kantar Sifo för Norges sjömatråd, 2012–2019 med 8 044 svenska konsumenter respondenter.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Evanoff Group rekryterar produktchef från Ica

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Krav utvecklar sin butikscertifiering

Valio lanserar havre till kaffet

Hungrig läggs ned

Internationellt prestigefullt designpris till Paolos

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

De vann årets Livsmedelspris

Zeta intar Circle K

Surt sa Arla om årets smak

På nytt jobb
Hon är ny marknads- och regelutvecklare på Krav

Pressade Norrmejerier levererar ny strategi

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Astrid och aporna-butiken i konkurs

Östermalms saluhall renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Dryck eller veggofärs kan bli årets dagligvara

Plast av jäst

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Lokala råvaror i kändiskockarnas kombinerade krog och lanthandel

Greta Thunberg kan vinna Polarbröds pris

Produktnytt
De lanserar svensk pizzaskinka

Nu sjunker matpriserna

Coop satsar på foodtech med Norrsken

Brist på populär havremjölk

Krav på livsmedelsbunkring får brittiska handlare att protestera

Debatt
”Bondeskam – ändå ökar det svenska köttet”

Mer pengar till livsmedelsstrategin

Löjfisket får vänta

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Livsmedelspriserna sjunker globalt

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Vasslebytet skapar messmörsbrist

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

De kan vinna årets Livsmedelspris

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

På nytt jobb
Peka rekryterar från Lantmännen

Arla sänker CO2 på ostförpackningar

Se alla Företagens egna nyheter

Fläktar för ideala odlingsförhållanden i växthus

För alla oss som tycker om choklad!

Nyttja den information du redan har i er produktion!

Järnfattigt glas från Mirit Glas

Besökare från Vietnam tittar på energieffektiviteten hos Superfos

Låt oss på Balluff lysa upp din dag!

Skräddarsydd fläktlösning i exklusiv kombinationsugn

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Sundsvall 11-12 september

Träffa oss på Skadeplats 2019, 24-26 september i Uppsala

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lanserar en värmekamera i fickformat från Fluke

Innovativ drivteknik från ebm-papst driver på utvecklingen inom många områden

Varför du bör använda dig av RFID-teknik!

Mirit Glas leverar Skyddsglas för lasersvetsning

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Sundsvall 11-12 september

Upplev en värld av fläktar och drivteknik med Augmented reality (AR) via appen Xplore

En smart laseravståndssensor med hög precision

Tre sätt att konfigurera en splitter och nyttja kraften i stift 2!

Hur god spårbarhet har du?

Mirit Glas erbjudar Blyglas

Se oss på Balluff som er Bodyguard för era processer!

Etikettsensor UGUTI med IO-Link

Hållbart och vegetariskt – så påverkas livsmedelsproducenterna

Stora krav på drivsystemen i moderna intralogistikapplikationer

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Sänd till en kollega

0.238