23948sdkhjf

Två fiskodlare går samman

Norsk odlare köper majoritetspost i skotskt bolag.

Norska fiskodlaren Bakkafrost har ingått avtal med Scottish Salmon Company om att köpa upp 68,6 procent av bolaget, framgår av ett pressmeddelande.

Bakkafrost köper Northern Links andelar i Scottish Salmon Company för 28:25 norska kronor per aktie, vilket innebär en premie på 8,5 procent jämfört med en volymviktad genomsnittskurs under de senaste tre månaderna, framgår av pressmeddelandet. Bolagsvärdet landar på 6,4 miljarder svenska kronor och en multipel på 7,2 jämförande företagsvärdet och ebitda.

Scottish Salmon Company kommunicerade den 30 augusti att man innan september
månads utgång skulle ge en redogörelse för bolagets framtida strategi. Enligt ett uttalande från den skotska laxodlarens vd, Craig Anderson, kommer anbudet att möjliggöra en realisering av väsentliga värden som skapats under flera kvartal av tillväxt.

Bakkafrost kommer finansiera transaktionen genom en blandning av likvider och eget kapital och genomföras via ett så kallat accelererat book building-förfarande på 15 procent av bolagets aktiekapital, samt en riktad aktieutdelning av fem procent av Bakkafrosts aktiekapital mot Northern Link, betingat av godkännande på en extra bolagsstämma. Bakkafrost kommer i tillägg till detta nyttja en kreditfacilitet för att finansiera köp av potentiellt 100 procent av utestående aktier i Scottish Salmon Company.

I händelse av att aktieägare inte godkänner utdelningen av ytterligare
Bakkafrost-aktier kommer bolaget nyttja en bankfacilitet för att göra upp ett
aktielån knutet till transaktionen.

Scottish Salmon Companys aktie stängde på kursen 28:10 kronor på onsdagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079