23948sdkhjf

Glöm palmoljan, nu kommer svampen

Palmolja används till en rad ändamål bland annat i livsmedel och produktion av biodrivmedel, men den är också ifrågasatt på grund av odlingen leder till stor miljöpåverkan. Nu finns en annan lösning.

Forskare på Chalmers har nu kommit på ett sätt att framställa palmolja med hjälp av en svamp, berättar Formas nyhetsbrev Extrakt.
Forskarna har studerat svampen Yarrowia lipolytica som kan framställa fett.
– Våra mål är att svampen dels ska kunna producera mycket fett och dels producera fett med rätt sammansättning, säger Joakim Norbeck, forskare i molekylär bioteknik vid Chalmers tekniska högskola.

Palmoljan används till mycket men innebär också stora miljöproblem. Världsnaturfonden, WWF uppger att produktionen av palmolja nu uppgår till 70 miljoner ton per år och förväntas fördubblas under de närmaste tio åren och det är de stora volymerna som är utmaningen.
– Palmoljans egenskaper är inte svåra att ersätta, det svåra är att producera de stora volymerna som marknaden efterfrågar.

Eftersom marknaden i dag efterfrågar så pass stora mängder palmolja så ser han den svamp-producerade palmoljan snarast som ett komplement till dagens odlingar.

Än så länge sker odlingen av svampen bara i laboratorium men forskarna hoppas att tekniken ska kunna skalas upp i framtiden. För att få fram rätt egenskaper används gensaxen Crispr för att modifiera svampen. Inom EU omfattas genmodifierade grödor som ska användas till livsmedel av ett strängt regelverk vilket gör att den framställda oljan måsta användas i andra sammanhang.
– Det finns en jättemarknad för fett i andra produkter, som kemi-industrin, drivmedel med mera, så det finns många fler viktiga användningsområden än matproduktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157