23948sdkhjf

De bygger insektsanläggning i Dalarna

Insektsföretag satsar efter lyckad emissionsrunda.

Insektsföretaget Tebrito har genomfört en emissionsrunda och satsar nu på att skala upp sin verksamhet i en ny anläggning i Orsa.

– Tebrito tar under hösten ett stort och avgörande steg i och med att produktion av klimatsmart insektsprotein sjösätts. Företaget har fått investeringskapital om totalt 2.7 msek från bland andra Almi Invest och Kanopé. I och med det kan företagets industriella ambitioner starta, säger företagets vd och medgrundare Nils Österström i en kommentar.

Den produkt Tebrito tillverkar är ett pulver med 88 procent fullvärdigt protein som kan användas som ingrediens i livsmedel eller djurfoder. Affärsidén vilar på en högeffektiv extraktionsprocess, så kallad utkokning, där lågvärdiga sidoströmmar från spannmålsindustrin tas till vara och uppgraderas till fullvärdigt protein.

Kapitaltillskottet ska nu finansiera en helt ny maskinpark samt fyra heltidsanställningar. Företagets ambition är att snart kunna hamna på konsumenters tallrikar.

– Förhoppningsvis kommer också lagstiftningen på plats under 2020 vilket gör att produkten går att sälja som livsmedel och inte bara som foder, säger Martin Norrklev Investment Manager på Almi Invest, som står för mer än en tredjedel av investeringskapitalet i en kommentar.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079