23948sdkhjf

Ny köttguide från WWF – branschen kritisk

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Världsnaturfonden WWF har efter tre år återigen publicerat en ny version av sin köttguide. I guiden rankas olika typer av kött utifrån färgskalan, grönt, gult och rött. I år har fokus även lagts på alternativ till kött och då framförallt ost. Svenska varianter av halloumi och hårdost får grönt medan utländska icke-ekologiska ostar får rött.

Läs också: Biodiversitet i fokus på Tetra Pak

– Köttkonsumtionen utgör en stor påverkan på hela planeten och därför bör den minska. Men för att vi ska nå dit måste inte minst marknadens aktörer ta ett större ansvar än tidigare. Med vår Köttguide vill vi rikta ljuset mot hur mejerier, restauranger och butiker bör agera för att bidra till en mer hållbar konsumtion av kött och ost, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF i en kommentar.

I guiden granskas produkterna utifrån samma kriterier som i 2016 års Köttguide nämligen klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.

Gulmarkerade produkter är bland annat EU-ekologisk ost men även svenskt nötkött och griskött hamnar i mellannivån där konsumenterna uppmanas vara försiktiga.

Men guiden får kritik från branschen. Kött och Charkföretagen förhåller sig mycket kritiska till guiden som de anser enbart titta på länders regelverk men inte de krav som företag i verkligheten ställer på produktionen.

Läs också: Undersökning: Matavfallspåsar i fruktavdelningen en succé

– Det är förvånande att WWF fortsätter att osynliggöra företagens egnahållbarhetsstärkande åtgärder, vi påpekade det redan 2016 så de har haft tid på sig att ändra det.. Det här gör svårt för konsumenter att göra medvetna val, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen till Food Supply.

– Syftet med guiden är gott men men metoden är fel, om man inte överger de här kriterierna kommer man missa alla de bra satsningar som företag gör för klimatet.

Enligt Magnus Därth borde guiden istället granska de specifika produktkoncepten.

– Granskningen borde utföras av tredje part och undersöka varumärken i större detalj. Det skulle innebära en större kostnad men det tror jag företagen skulle vara beredda att betala för.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Carlsberg var inte beredda på mustilskan

2030: Vi blir mer som andra länder

Vegan stämmer Burger King

Umida ökar med 30 procent i tredje kvartalet

Coops egen havredryck gör entré

Krusbär prisas av Kålrotsakademien

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Framgång för Kopparbergs gin

Ny fossilfri barriärförpackning

Fazer satsar 320 miljoner på havre

HK Scan Sveriges vd avgår

Världsnyhet: Coca-Cola först med helt återvunnen plast

Här öppnar Arla eget flaggskepp

Nytt testcenter för vatten och livsmedel

Lämnar Scandi Standards styrelse

Matsmart till Danmark

På nytt jobb
Carlsberg med ny chef i Danmark

HK Scan börjar med vegetariskt

Fejkad film förstörde pepparkakor för 10 000 i butik

Arlas vd tror på den kooperativa modellen

Lösvikt framtidens trend?

De ska leverera nya processlinjer till Oatly

Förbättrat resultat i Mackmyras tredje kvartal

Laxodlare stäms av amerikanska staten

Höjd prognos för Rootfruit

Efter 113 år – familjeägt rökeri i konkurs

Något billigare mat i oktober

Max byter kaffeleverantör

På nytt jobb
Maersks och Carlsbergs tidigare vd ny ordförande på Unilever

Biodiversitet i fokus på Tetra Pak

Rootfruit säkrar miljonavtal

Så hamnade matavfallet i fokus

På nytt jobb
Han ska digitalisera Krav

Efter 20 år i Sverige – Bodystore till Norge

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Storpack för ägg helt utan plast

Livsmedelsföretagen vill se miljoner till forskning

Se alla Företagens egna nyheter

Förbättra ditt matarsystem med IO-Link!

Pålitlig och utbytbar detektering av delar med RFID.

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Luleå 27-28 november

Aerodynamik nyckeln till fläktar som överskrider ErP-kraven

Spåra ljudkällor viktigt vid forskning om den ideala fläkten

Hur är din hälsa?

Tack till alla besökare på Subcontractor!

Har du koll på din produktion?

Fatpump i hygieniskt utförande

Utveckla ert ledningssystem - Webbinarium 6 december

Spårbarhet uppnås med RFID-teknik!

Så bidrar Superfos till den cirkulära ekonomin

Lenze erbjuder Plug & Produce

Optisk filtrering, vad är det som krävs?

Har du etiketter till årets största shoppingsäsong?

Floatglas – Materialet som används överallt

Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fält

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Adsorptionstork för livsmedel- samt läkemedelsindustrin

Hydoscands SlangExpress växer i Göteborg

Allen-Bradleys 7 nya säkra I/O moduler förenklar integrering

Lasersvetsning av plast

Industrimässa i Arena Arctica

Sänd till en kollega

0.182