23948sdkhjf

De ska skapa direktkanal mellan jordbrukare och konsument

Får stöd för att utveckla blockchainlösning för småskaliga producenter.

Agrovektor är ett nystartat företag som nu fått 1,5 miljoner kronor av Vinnova för att utveckla en blockchainlösning anpassad till svenska småskaliga livsmedelsproducenter, det skriver Jordbruksaktuellt. Av totalt 58 sökande var Agrovektor ett av åtta företag som fick medel att utveckla sin idé.

Sammanlagt ska företaget nu satsa 2,5 miljoner på att utveckla en prototyp.

– Vår idé är tämligen unik. Ett tiotal blockchain-startups i världen är relaterade till jordbruk. Det finns några få i världen som rör blockchain och livsmedel. Wal-Mart i USA driver ett liksom Carrefour. Men ingen har satsat på att ta fram en lösning för småskaliga livsmedelsproducenter. Enligt vår förstudie är det faktiskt egentligen där som behovet är som störst, säger Cecilia Ryegård i ett pressmeddelande som JA tagit del av.

Agorvektors lösning går ut på att med hjälp av blockhainteknik säkra spårbarhet och livsmedelssäkerhet samt förenkla dokumentationen i hela livsmedelskedjan. I projektet ingår även de två lokala småskaliga producenterna, Skeby Gårdar och Fröslunda Ägg som Ica Hjertberg. Även Krav och Svenska Ägg är med som rådgivande partners.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062