23948sdkhjf

Bekämpningsmedelsrester på historiskt låga nivåer

Livsmedelsverket har avslutat sin kontroll av bekämpningsmedelsrester i livsmedel för år 2017 och de kan konstatera att även om andelen prover som visade överskridna gränsvärden ökat något för andra året i rad låg nivåerna ändå på historiskt låga nivåer. Proverna visade även att inga svenskodlade produkter översteg gränsvärdena.

Generellt var halterna av rester i de 1717 utförda stickproverna låga och för omkring hälften av proverna upptäcktes inga bekämpningsmedelsrester alls och 3,3 procent av proverna låg över gränsvärdena.

Vanligast brukar höga halter upptäckas i ris och russin och så även under 2017. I kategorin grönsaker hittades överskridna gränsvärden i 2,2 procent av proverna och bland kategorin frukt och bär hade 4 procent överskridanden. I kategorin barnmat var det inga överskridanden alls.

Bland de ekologiska varorna, där inga rester får finnas alls hittades ändå låga halter av bekämpningsmedel i tre av 185 prover.

– Förändringar i gränsvärden som odlarna inte hunnit anpassa sig till kan göra att enskilda år sticker ut, men den övergripande trenden är att resthalterna i livsmedel ligger på historiskt låga nivåer, säger Anders Johansson, statsinspektör och en av rapportförfattarna i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078