23948sdkhjf

Lanserar helt ny mässa

| Av Martin Wanerholm | Tipsa redaktionen

En ny mässa kommer att se dagens ljus i år - Nordic Food Industry. Vi har talat med affärsutvecklare Annika Persson på Svenska Mässan om varför Sverige behöver en ny mässa fokuserad på livsmedelsindustrin.

Den nya mässan Nordic Food Industry vill ta ett helhetsgrepp kring livsmedelsindustrin och de utmaningar som branschen har med särskilt fokus på produktion och förädling och med temaområden som digitalisering och automation, produkt- och processutveckling samt smarta förpackningslösningar och resurseffektiva fyllningstekniker.

Läs också: Livsmedelsbranschen måste digitalisera nu

— Livsmedelsindustrin är Sveriges tredje största bransch och här kommer det att ske stora investeringar framöver. Det gör Sverige till en väldigt attraktiv marknad och det finns flera utländska huvudmän och leverantörer som är duktiga på livsmedelsproduktion och som nu följer vad som händer i Sverige. Det är en otroligt spännande industri, säger Annika Persson affärsutvecklare hos Svenska Mässan.

Mässan kommer att gå parallellt med de två industrimässorna ProcessTeknik och Scanautomatic.

— Det finns flera gemensamma nämnare mellan de olika mässorna. Här finns redan på plats starka leverantörer som kan leverera bra lösningar till livsmedelsindustrin.

Målgruppen för den nya mässan är bred och Annika hoppas att allt från personer inom forskning och utveckling eller hållbarhetsansvariga till livsmedelstekniker ska hitta till mässan.

Läs också: Ny mötesplats ska öka branschens konkurrenskraft

— VI hoppas att den här mötesplatsen ska föra samman förädlingskedjan inom livsmedelsindustrin men att man också passar på att benchmarka mot andra branscher som ligger i framkant och som besöker ProcessTeknik och Scanautomatic.

När de tre mässorna kombineras kommer besökare från branschen lätt att hitta lösningar på sina utmaningar inom till exempel automation eller pumpar. Sedan finns det andra delar där Nordic Food Industry kommer att tillföra andra utställare som är specifik för livsmedelsproduktionen till exempel ugnar eller sanitet. Det är en viktig del för ge den helhet som Annika och hennes kollegor vill uppnå.

— För att locka hela livsmedelsbranschen och skapa de mötesplatser som branschen behöver så behöver vi utveckla Nordic Food Industry som ett eget varumärke.

Även om det är många månader kvar innan portarna slås upp i oktober i år pågår redan nu ett intensivt arbete med planering av innehåll. Flera huvudpunkter är klara men mer kommer längre fram. Redan idag är det spikat att det bland annat blir ett innovationstorg som ska inspirera till nya lösningar. Det kommer även finnas möjlighet för små och medelstora företag att lära sig mer om finansiering för att utveckla sina verksamheter. Ett annat exempel är matchmaking mellan startup-bolag och etablerade livsmedelsföretag. Dessutom blir det många olika typer av seminarier och eventuellt en fördjupande livsmedelskonferens.

Läs också: Ny vin- och delikatessmässa

— Det man i branschen vill se mer av är innovationerna runt hörnet, vad är det som kommer. Drivkrafter med bäring på hållbarhet, klimatet och vad konsumenterna stoppar i sig är viktiga delar för de förändringar som kommer att drivas igenom i livsmedelsindustrin. Företagen vill veta hur de kan möjliggöra den här utvecklingen på ett energieffektivt och hållbart sätt, förklarar Annika.

För att fylla mässan med ett bra och relevant innehåll finns flera parter med i planeringen. Det är forskningsinstitutet Rise, Livsmedelsföretagen, Livsmedelsföreningen, Automation Region, det strategiska innovationsprogrammet PiiA, processindustriell IT och automation samt Sweden Food Arena som är en nationell arena där aktörer inom livsmedelsbranschen samverkar för en innovativ, hållbar och konkurrenskraftig livsmedelssektor.

Det finns alltså många anledningar för den som har det minsta intresse av framtidens livsmedelsproduktion att boka in ett besök i Göteborg 6–8 oktober 2020.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Lantmännens vodka får inte kallas svensk

På nytt jobb
Lantmännen-chef ny styrelseordförande för Svebio

Coops jättelager läggs på is

Här hamnar Kirunas nya Systembolag

Nya i Svenska Retursystems styrelse

Carlsberg drar tillbaka helårsprognos

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

På nytt jobb
Ny vd på Dava Foods

Salladsbarer utmanas av krisen

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Loka, Lantmännen och Änglamark i hållbarhetstoppen

Största varselmånaden i historien

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

Trendbrottet: Nu minskar emv-andelen

De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Ska producera 15 000 visir om dagen.

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Kale United drog in 3,8 miljoner rekordsnabbt via crowdfunding

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

1

Brist på svensk färs i butikerna

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

På nytt jobb
Ny vd på Aqua Nobel

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Styrelsemedlem lämnar Veg of Lund

Fortsatt oro bland producenterna

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Grönsaksodlare drabbas av corona

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

1

Det råder ingen jästbrist

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Svagt uppåt för Atria

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

Se alla Företagens egna nyheter

PRO-CONSULT säkerställer ett pyntat påskbord

Andra sätt att göra affärer på...

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Produktsäkerhet och kontroll

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Sänd till en kollega

0.266