23948sdkhjf

Marknadsdomstolen stoppar stor grossistaffär

Den finländska detaljhandelskedjan Keskos försök att köpa livsmedelsgrossisten Heinon Tukku har stoppats. Den unika domen i den finländska Marknadsdomstolen följer Konkurrens- och konsumentverkets rekommendation om att förbjuda affären.

Enligt Hufvudstadsbladet är det första gången Marknadsdomstolen i Finland förbjuder en företagsaffär helt och hållet. I liknande fall har parterna fört fram villkor eller begränsningar för affären, som konkurrensverket eller domstolen har kunnat gå med på. Men i det här fallet gick det inte att nå fram till någon kompromiss.

”Företagsaffären skulle på ett betydande sätt förhindra effektiv konkurrens på den finska marknaden. Därför går det inte ens att godkänna affären med villkor”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

– Vi kommer att sätta oss in i Marknadsdomstolens beslut och dess motiveringar och därefter bestämma om vi kommer att fortsätta processen för vår del, säger Ari Akseli, chef för dagligvaruhandeln vid Kesko, i ett pressmeddelande.

Heinon Tukku hade 2018 cirka 450 anställda och en omsättning på 260 miljoner euro.

Kesko är en av Finlands två största detalhandelskedjor. Koncernen omsatte drygt 800 miljoner euro i Finland år 2018. Kesko Sverige driver K-rauta, Onninen och K Bygg & Grund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.114