23948sdkhjf

Så kan mer matsvinn och restprodukter bli foder

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

När det gäller svinnet i livsmedelskedjan i Sverige så slängs den mesta maten i hemmen.

På grund av risken för vissa smittor och det varierade innehållet finns idag inga möjligheter att använda hushållens svinn som foder till djur. Samma sak gäller matsvinn från restauranger och storkök. Störst potential att använda svinn som foder finns troligtvis i livsmedelsindustrin, hos grossister och lager. Det visar en ny rapport från Jordbruksverket om hur mer kan bli foder från livsmedelskedjan.

Läs också: Ny studie: Portionsförpackat mer klimatsmart.

Att ta tillvara på matsvinn och restprodukter på ett effektivt sätt minskar miljöpåverkan och kan bidra till en mindre sårbar livsmedelskedja. Det är viktigt att de producerade resurserna tas tillvara på bästa sätt både i normala tider och vid perioder av exempelvis torka eller annan foderbrist.

- I första hand ska man alltid sträva efter att förebygga matsvinn men när det inte går är det mer resurseffektivt att det kommer till användning som foder än att det blir avfall, säger Karin Lindow som har lett arbetet med rapporten.

Rapporten föreslår att det ska undersökas om kontrollen kan samordnas inom områdena livsmedel, animaliska biprodukter och foder. Idag måste livsmedelsföretag som vill lämna ut foder kontrolleras av två olika myndigheter och därför betala mer i kontrollavgift. Kostnaden och bördan borde kunna minska, särskilt för de mindre livsmedelsföretagen.

Foder måste alltid vara säkert
Rapporten slår fast att det behövs mer kunskap för att fler ska kunna använda matsvinn och restprodukter. Foder måste alltid vara säkert. Generellt är möjligheterna utifrån lagstiftningens krav större för matsvinn och restprodukter med vegetabiliskt innehåll, eftersom animaliskt innehåll i vissa fall kan innebära en större risk för smittor.


Läs också: Nationell överenskommelse ska minska matsvinn

Utveckla logistiken mellan företag
En hel del matsvinn och restprodukter blir foder redan idag såsom bröd, potatis, melass, drav och drank. Oftast sker detta genom kontakter direkt mellan företagen. En förmedling som underlättar logistiklösningar och kan förmedla kunskap skulle kunna minska praktiska hinder. Rapporten som tagits fram i samarbete med Livsmedelsverket och Naturvårdsverket pekar också på att det behövs bättre uppföljning över matsvinn och restprodukter, för att veta vad som finns och för att åtgärder ska kunna sättas in.

- Vi hoppas att rapporten ska ge ökad kunskap på området. Vi tror att fler kan göra mer för att livsmedelskedjans resurser ska tas tillvara, säger Karin Lindow.

Hela rapporten kan du läsa här.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Oddbird bakom naturskön restaurangupplevelse

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

På nytt jobb
Hon är Mondelez nya vd

Ny kartong med utpräglad miljöprofil

Stora Enso lanserar innovativ koldioxidsnål kartong för chokladförpackningar.

Matsmarts sajt kraschade när Paolos-produkterna släpptes: "Aldrig varit med om något liknande"

Försäljningen slog rekord och varorna såldes slut.

Han är ny ordförande i Poppels

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Nya ledamöter i Norrmejeriers styrelse

Johanssons bröd får nytt liv hos Bake my day

Endast svenskt mjöl i påsen är målet för Pågen

Pionjärprojekt med biobaserade plastflaskor

Målet är att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023. 

Trots corona stärkte Lantmännen resultatet

Bekräftat: Matsmart tar över Paolos lager

Mathem dubblar i Göteborg

Orkla köper Havrefras

Tempcon group köper Fiskhamnens åkeri

På nytt jobb
Hon är ny på Marketing Clinic

Barnmatsföretag i konkurs

Butiken beställer mer Paolos-produkter "Vi vill undvika matsvinn"

Ica Nära Finnboda i Nacka går mot strömmen och beställer in mängder av Paolos-produkter: ”Han tjänar ju inget på det”, säger butikschefen Stefan Bardevik.

Lidl söker efter Gotlandsproducenter

På nytt jobb
Han är ny ordförande i Svensk Egenvård

Nu startar Risentas produktion i Mölndal

250 varslas på Martin & Serveras lager

Siljans Chark överlever med nya ägare

Nicks drar in 7,3 miljoner dollar i investeringsrunda

Stor framgång för reko-ring

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Ålfiskeförbudet fortsätter

Atrias grillar på finska bibliotek

Hon är ny i Svenskmärknings styrelse

Även råvaror i Urban Delis nya webbutik

På nytt jobb
Ny ordförande för Svenska Köttföretagen

Coca-Cola med egen veganmjölk

HK Scans utbildning gav jobb direkt

Ny vd för Trensums Food

Därför föredrar konsumenten pappersförpackningar

Ny vd för Peckas naturodlingar

Se alla Företagens egna nyheter

Fatpump i hygieniskt utförande

Mer återvinning ser inte helt mörkt ut

Systemfokus hos AxFlow

Marknadens minsta kodläsare för industriellt bruk

Anders Jonsson ny VD för Oerlikon Balzers

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Hydroscands smidiga tryckluftslang - nu i butik och webbutik

SMART; stilla, stabil och sparsam - och oljefri!

Hydroscand investerar i rörbockningsverksamhet

Ökad efterfrågan av mobil slangservice i kristid

Specialanpassad 3-banig Teltek C80 checkvåg

Lasersvetsning av plast

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Ny hygienisk pump från Waukesha Cherry-Burrell

Lasergivare med IO-Link och omgivningsljusundertryckning.

Underhåll av tryckluftssystemet livsmedelsindustrin

Nytt samarbete med Hitachi

Fatpump i hygieniskt utförande

Färre lyft, fler aromer

Var med på vår virtuella mässa 27-28 maj!

Mobil Lågtrycksenhet – LWP-M II

Praktiska förpackningar till desinficerande våtservetter

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Lenze webinar idag om framtidssäkra automationssystem

Sänd till en kollega

0.141