23948sdkhjf

Så kan mer matsvinn och restprodukter bli foder

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

När det gäller svinnet i livsmedelskedjan i Sverige så slängs den mesta maten i hemmen.

På grund av risken för vissa smittor och det varierade innehållet finns idag inga möjligheter att använda hushållens svinn som foder till djur. Samma sak gäller matsvinn från restauranger och storkök. Störst potential att använda svinn som foder finns troligtvis i livsmedelsindustrin, hos grossister och lager. Det visar en ny rapport från Jordbruksverket om hur mer kan bli foder från livsmedelskedjan.

Läs också: Nationell överenskommelse ska minska matsvinn

Att ta tillvara på matsvinn och restprodukter på ett effektivt sätt minskar miljöpåverkan och kan bidra till en mindre sårbar livsmedelskedja. Det är viktigt att de producerade resurserna tas tillvara på bästa sätt både i normala tider och vid perioder av exempelvis torka eller annan foderbrist.

- I första hand ska man alltid sträva efter att förebygga matsvinn men när det inte går är det mer resurseffektivt att det kommer till användning som foder än att det blir avfall, säger Karin Lindow som har lett arbetet med rapporten.

Rapporten föreslår att det ska undersökas om kontrollen kan samordnas inom områdena livsmedel, animaliska biprodukter och foder. Idag måste livsmedelsföretag som vill lämna ut foder kontrolleras av två olika myndigheter och därför betala mer i kontrollavgift. Kostnaden och bördan borde kunna minska, särskilt för de mindre livsmedelsföretagen.

Foder måste alltid vara säkert
Rapporten slår fast att det behövs mer kunskap för att fler ska kunna använda matsvinn och restprodukter. Foder måste alltid vara säkert. Generellt är möjligheterna utifrån lagstiftningens krav större för matsvinn och restprodukter med vegetabiliskt innehåll, eftersom animaliskt innehåll i vissa fall kan innebära en större risk för smittor.


Läs också: Matsvinnet från butiker tre gånger så stort

Utveckla logistiken mellan företag
En hel del matsvinn och restprodukter blir foder redan idag såsom bröd, potatis, melass, drav och drank. Oftast sker detta genom kontakter direkt mellan företagen. En förmedling som underlättar logistiklösningar och kan förmedla kunskap skulle kunna minska praktiska hinder. Rapporten som tagits fram i samarbete med Livsmedelsverket och Naturvårdsverket pekar också på att det behövs bättre uppföljning över matsvinn och restprodukter, för att veta vad som finns och för att åtgärder ska kunna sättas in.

- Vi hoppas att rapporten ska ge ökad kunskap på området. Vi tror att fler kan göra mer för att livsmedelskedjans resurser ska tas tillvara, säger Karin Lindow.

Hela rapporten kan du läsa här.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Grönsaksodlare drabbas av corona

Pack Point Nordic blir livesänt

Pack Point Nordic kommer att kunna genomföras som webinar.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Det råder ingen jästbrist

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Regeringen presenterar krispaket för småföretag

Nu presenterar regeringen ytterligare åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet.

Producenter vädjar till dagligvaruhandeln – "köp lokalt"

Viruset kan överleva i dagar på förpackningar

Fler vodkaproducenter gör handsprit

Melanders group i rekonstruktion

Koncernen där Melanders fisk, Edsbacka Wärdshus, Konstnärsbaren och Ulla Winbladh ingår har tappat 90 procent av intäkterna.

Stor köttleverantör i konkurs

Stockholmsföretag med 35 anställda och miljonomsättning på obestånd.

Svagt uppåt för Atria

64 miljoner till forskning om hållbart livsmedelssystem

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

Så kan mer matsvinn och restprodukter bli foder

När det gäller svinnet i livsmedelskedjan i Sverige så slängs den mesta maten i hemmen.

Stor variation i oro mellan producenterna

De här branscherna är mest pessimistiska.

2

LRF erbjuder 8 000 jobb under krisen

Paradiset i konkurs

Cloetta drar tillbaka utdelning – tappar lösviktskontrakt

2

De lanserar frysta fiskköttbullar

Livsmedelsproduktion klassas som samhällsviktig

Avtalsförhandlingarna skjuts upp till hösten

På nytt jobb
Ny CMO på Paulig

Bayn dubblade försäljningen

Absolut tillverkar desinficeringssprit

Gateau säger upp 85 provanställda

Barnmat i Tetra Recart

Eatgood tecknar avtal i USA

Axel Johnson satsar på lupinprotein

Lantmännens Gogreen lanserar mathandel

Livsmedelsföretagens åtgärdslista till regeringen

Se alla Företagens egna nyheter

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Skapa enkelt skyltar med instruktioner och anvisningar

Svensktillverkad kanalplast för snabb leverans

Skydda din verksamhet!

Optisk identifiering – effektivt och smidigt!

RFID - till vilken nytta?

PRO-CONSULT fortsätter där andra ger upp

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Oberoende tester visar toppresultat

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Spårbarhet i mat- och dryckesindustrin är ett måste!

Sänd till en kollega

0.141