23948sdkhjf

Årets kock kommer från Unilever

Under torsdagskvällen, efter en lång tävlingsdag, korades slutligen vinnaren av Årets Kock 2020 och denne heter i år Ludwig Tjörnemo.

Ludwig Tjörnemo, 28 år gammal från Stockholm, jobbar till skillnad från många andra vinnare av priset Årets Kock till vardags inte på restaurang utan inom livsmedelsindustrin och då närmare bestämt för Unilever Food Solutions. Ludwig Tjörnemo har deltagit i fler kulinariska tävlingar tidigare och placerade sig på plats tre i Årets Kock 2018.

Av de sex delmomenten var tre kända sedan tidigare och de övriga okända för finalisterna. De tävlande bedömdes under hela processen och fokus låg i år mer på hållbarhet än tidigare år och hanterandet av råvarusvinn bedömdes även det samtidigt med andra punkter som kökets organisation och utförandet av tävlingsuppgifterna. Råvarorna i de olika rätterna återspeglade även de miljötänket då de tävlande skulle laga rätter på återvunnet bröd och de mer klimatsmarta proteinkällorna blåmusslor och kanin; som även skulle serveras i två varianter, en kall och en varm.

– Tävlingen i år höll absolut högsta nivå, framför allt den kalla kaninen! Det var hög kreativitet och mycket glädje. Ludwig är en värdig vinnare och man ser tydligt att erfarenhet, mycket träning och envishet tar en högst upp på pallen, säger Tommy Myllymäki, juryordförande i Årets Kock 2020.

På andra plats kom Ola Wallin och på tredje plats Christian Siberg. 

Årets Kock har arrangerats sedan 1983 och vinnaren får förutom att Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma som i är var 250 000 kronor. Tävlingens beskyddare – och prisutdelare ­– är H.K.H. Prins Carl Philip.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.516