23948sdkhjf

De investerar i blockchainlösning på gårdsnivå

Foodchain by Blockchain är företaget, som namnet antyder, satsar på spårbarhetslösningar  med utgångspunkt utifrån gårdsnivå. Tidigare har företaget vunnit innovationspris av IBM samt fått ekonomiskt stöd från Vinnova och nu får de alltså ytterligare stöd från Menhammar Stuteri som förvärvar 10 procent av aktierna i bolaget.

– Vi vill vara delaktiga inte bara med kapital, utan även bidra till utvecklingen på det här
området säger Göran Björk, CDO inom Soya-koncernen i en kommentar.

– Vårt mål är att driva ett hållbart lantbruk, där full spårbarhet på livsmedel är ett mycket viktigt område och vi tror att detta är en viktig del i framtiden, avslutar han.

Menhammar Stuteri är ett av Sveriges äldsta och största stuterier som numera ägs av Soya Group som även har stora investeringar inom bland annat sjöfart, fastigheter och vattenrening där hållbarhet ofta är i fokus för verksamheten.

– Vi är oerhört glada att affären är i hamn, det kommer att ge oss förutsättningarna att skala
upp verksamheten och sätta systemet på marknaden. Vi saknar inte intressenter, men
Menhammar är vår dröminvesterare. Man delar våra värderingar och vår vilja att utveckla
jordbruket och livsmedelsproduktionen i en hållbar och robust riktning. Vi brinner för det
här och det gör vår investerare också, säger Cecilia Ryegård, vd och huvudägare av Foodchain by Blockchain.

Systemet som företaget utvecklar ska verifiera ursprung, stävja fusk, spåra smitta och kunna hantera alla dokumentation runt livsmedelsproduktion i ett, allt vi en smartphone. En första verson beräknas vara klart för lansering på marknaden i början av år 2021. Enligt Cecilia Ryegård kunde inte tiden vara mer mogen just nu för deras tekniska lösning.

– Covid-19 har ställt många av dessa frågor på sin spets. Myndigheternas ochkonsumenternas krav på producenterna kommer att öka och systemet kan bli nyckeln idokumentation och verifiering. Vi ser väldigt ljust på framtiden, och äta kommer man attfortsätta göra i alla tider, goda som dåliga, säger hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078