23948sdkhjf

Braxfärs och pålästa kunder – recept för hållbarhet

Under onsdagsmorgonen höll Pantamera och Svenska Retursystem ett gemensamt webinarium där inte bara en utan två vinnare av Årets hållbarhetsinitativ var inbjudna för att tala om hållbarhet.

Förutom årets vinnare Axfoundation, representerade av Madeleine Linins Mörner, programchef Framtidens Mat deltog även förra årets vinnare, Lidl, representerade av hållbarhetschef Miriam Thunborg som bland annat kommenterade vikten av priset:

– Vi jobbar fortfarande lite i motvind på grund av den tondöva miljön som rådde då vi kom in på den svenska marknaden, så det var skönt att vinna det här priset och få lite uppmärksamhet för allt det arbete vi gör.

Madeleine Linins Mörner talade bland annat om vikten av att hållbarhetsarbete måste involvera samtliga aktörer i värdekedjan redan från start.

– Vi är helt övertygade om att vi kan jobba tillsammans. I varje projekt samlar vi ihop representanter från hela värdekedjan för att se till att det blir ett samtal där det går att hitta lösningar

Madeleine Linins Mörner tog även upp några av de projekt som Axfoundation jobbar på nu som till exempel en mer breddad användning av fisk.

– Idag äter vi ganska snedfördelat. Vi äter toppredatorer och lämnar de längre ner vilket gör att vi inte äter all den fisk som faktiskt finns tillgänglig i det här landet, säger hon och fortsätter:

– Vi har börjat med braxen vilket är en superbra matfisk med dåligt rykte. Den har mycket ben och det är inte ekonomiskt hållbart att fileá den men vi har hittat en "fiskmangel" som separerar kött, ben och fjäll och skapar en "braxfärs" som vi bland annat gjort braxprinskorv av.

Förutom nya innovationer var det många av talarna som talade om vikten av att öka konsumenternas kunskap om förpackningar.

– Jag möter så många konsumenter som tycker att det finns så många dumma förpackningar i butikerna. Så vi måste lära ut vad de egentligen gör. Ta till exempel plasten på gurkan Varför skriver man inte på förpackningen att det håller längre? Vi börjar se mer av det nu men det krävs ännu mer, säger Fredrik Wikström, docent och forskare på Karlstads universitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109