23948sdkhjf

Köpte ägg på Hemköp – kläckte kycklingar

Vad kom först, hönan eller ägget? I Martin Kocs fall är svaret i alla fall ägg inköpt på hans lokala Hemköp i Göteborg.

– Jag har haft den här idéen i snart 15 år efter att jag läste om en kvinna som köpte ägg på Ica och som sedan kläckte kycklingar. Den idéen har sedan legat i bakhuvudet men aldrig blivit av men nu under coronapandemin har man fått mer tid över när man jobbat hemifrån så jag tänkte att det var nu eller aldrig. 

Martin Koc köpte en inkubator på nätet och ägg från frigående höns på Hemköp och efter 22 dagar så hände till slut det han hade hoppats på.

– Jag satt och jobbade vid datorn och hörde ett ljud som jag trodde var den nya skrivaren som krånglade. Efter ett tag tänkte jag dra helt enkelt bara dra ut sladden och det var då jag upptäckte det.

Av totalt åtta ägg kläcktes två små kycklingar som fick namnen Johnny och Konny.

– Jag trodde det skulle gå till 100 procent, men kanske inte på första besöket. Framförallt var det så många vänner som sa att det inte gick och det sporrade mig bara mer, säger Martin Koc.

Att det förekommer befruktade ägg bland just frigående höns är ovanligt men det förekommer då tuppar rör sig bland hönsen. Det är heller ingen fara att äta befruktade ägg.

– Du och jag har sannolikt ätit flera ägg som varit befruktade. Men vi vet det inte, vi ser ingen skillnad, och känner ingen smakskillnad. Det är precis som det ska vara, säger Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp, till Göteborgs-Posten.

Så vad händer nu med Johnny och Konny?

– Nu är de här hemma hos mig nu och lever om. Tanken var att jag skulle ge bort dom till några som kunde ta hand om dom och det är planen fortfarande. Men samtidigt har jag fäst mig lite vid dem när jag ser hur de växer och utvecklar egna personligheter, säger Martin Koc.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11