23948sdkhjf

SCB: Restaurangbranschen tappade 20 procent 2020

Bara snabbmatsrestaurangerna klarade sig hyfsat och minskade bara med en procent.

Den svenska restaurangbranschens, på grund av pandemin, tuffa fjolår summerades i ett försäljningstapp om 20 procent.

Det skriver SCB i ett pressmeddelande på onsdagen.

"Restaurangbranschen upplevde ett tufft 2020. I några kommuner försvann hälften av försäljningen jämfört med året före", skriver SCB som påpekar att det samtidigt fanns kommuner där försäljningen ökade.

SCB-statistikern Daniel Lennartsson framhåller att det var värst för Sigtuna och Strömstad, båda med försäljningstapp om 51 procent jämfört med 2019.

"I Strömstad rör det sig om en minskning från 525 miljoner kronor till 257 miljoner, i Sigtuna från 1 693 till 827 miljoner kronor", säger han.

I Sigtuna ligger Arlanda. I Härryda kommun, där Göteborgsflygplatsen Landvetter ligger, minskade restaurangförsäljningen med 39 procent.

"I Sigtuna och Härryda, där Sveriges två största flygplatser ligger, tappade restaurangbranschen väldigt mycket", konstaterar Daniel Lennartsson.

I tio kommuner såsom Håbo, Östhammar och Österåker så ökade restaurangförsäljningen över 10 procent under 2020.

"Marknaden har förändrats mycket under pandemin", noterar Daniel Lennartsson med anledning av att restaurangernas försäljning ökade i ett 40-tal kommuner runt om i landet.

Trafiknära restauranger tappade 41 procent av försäljningen i fjol. Personal- och nöjesrestauranger hade en nästintill lika svag utveckling. Snabbmatsrestaurangerna klarade sig däremot bättre och minskade endast med en procent.

De svenska restaurangernas totala försäljning uppgick förra året till 104 miljarder kronor, ett tapp om 26 miljarder mot 2019. Ungefär en femtedel – runt 21,5 miljarder kronor – kom från alkoholförsäljning som backade med 28 procent i fjol.

I statistiken ingår alla typer av restauranger, men inte hotellens restaurang- och alkoholförsäljning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125