23948sdkhjf

Glutenfritt betyder inte fritt från fiber eller mineraler

Glutenfria produkter är inte mindre näringsrika när det kommer till fiber eller mineraler, det visar en  ny norsk studie där även svenska Livsmedelsverket deltagit.

I studien som genomfördes i Norge, Finland och Sverige undersöktes 37 glutenfria produkter för att se hur stora mängder fiber, mineraler och tungmetaller dessa innehöll. 

Resultatet visar att de innehåller lika mycket fiber och viktiga mineraler som järn, kalcium och magnesium. Det är ämnen som ofta finns i fullkorn från de sädesslag som innehåller gluten.

– Det är glädjande att se att utbudet är så bra näringsmässigt. Att äta fullkorn är viktigt för hälsan men för de som har celiaki kan det vara svårt att få i sig tillräckligt. Därför är det extra viktigt att de glutenfria produkterna innehåller mycket av de här näringsämnena, säger Veronica Öhrvik, rådgivare på Livsmedelsverket i en kommentar.

Studien visar även att glutenfria produkter kan innehålla mer tungmetaller som bly och nickel än motsvarande produkter med gluten i. Blyhalterna var dock under EU:s gränsvärde och även om det inte finns något gränsvärde för nickel så bedöms de uppmätta mängderna inte vara en hälsorisk.

– Även om det inte är så höga halter bör ämnena minskas så mycket det går för att begränsa den totala mängden vi får i oss, speciellt när det gäller bly. Producenterna behöver se över sina produkter och Livsmedelsverket ska fortsätta undersöka produkter och råvaror för att hitta orsaken till att det finns mer av ämnena i glutenfria produkter, säger Salomon Sand, toxikolog och riskvärderare på Livsmedelsverket i en kommentar.

Undersökningen visade även att mängden kadmium inte skilde produkterna åt samt satt glutenfria produkter generellt innehöll mindre protein men mera stärkelse.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125