23948sdkhjf

Fazer stod stabilt i krisen

Resultatet för Fazer-koncernens 2020 blev trots den pågående pandemin stabilt.

Koncernens omsättning ökade marginellt till 1 101,2 miljoner euro (1 097) och rörelsevinsten uppgick till 51,9 miljoner euro (49,1).

Pandemin påverkade delar av Fazer-koncernen extra mycket.

–  De verksamheter som drabbades hårdast var vår Retail-verksamhet, som omfattar Fazer Cafés och Gateaubageributikerna, Travel Retail inom Fazer Konfektyr och verksamheten för djupfrysta bageriprodukter. On-the-go-kategorierna minskade eftersom konsumenterna reste och åkte kollektivt i mindre omfattning, skriver Cristoph Vitzthum, koncernchef för Fazer i årsredovisningen.

Under året stärkte Fazer Bageri och Fazer Konfektyr sina positioner på marknaderna, särskilt i Finland. Försäljningen av frysta bakvaror till butiker minskade i början av pandemin men ökade sedan för att slå nya rekord i slutet av året.

– Den resiliens som vår verksamhet visade, ikombination med våra åtgärder för att förbättra lönsamheten särskilt inom bageriverksamheten i Ryssland och Sverige, resulterade i ett bra finansiellt resultat för 2020. Vår omsättning var fortsatt stabil på föregående års nivå
och vår lönsamhet förbättrades, skriver Cristoph Vitzthum.

Året inleddes med avyttringen av Fazer Food Services och Fazer inledde även ett samdistributionsarbete med Polfärskt vilket kommer att innebära en avveckling av en fordonsflotta på runt 290 bilar samt avvecklingen av Fazer Bageris organisation för fältsälj och distribution.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08