23948sdkhjf

Oatly ansöker om börsnotering

Den svenska havredrycksproducenten Oatly har lämnat in en anmälan till amerikanska finansinspektionen SEC om att notera bolagets aktier på Nasdaqbörsen i New York, framgår av dokument i myndighetens databas.

Malmöbaserade Oatly har under en tid ryktats vara på väg mot just New York, efter att bolaget för ungefär ett år sedan tog in kapital från en radda högprofilerade kändisinvesterare.

Bland annat talkshow-drottningen Oprah Winfrey, rapparen Jay-Z och skådespelerskan Natalie Portman kom in i ägarlistan och bolaget värderades till 2 miljarder dollar.

Enligt de dokument som nu finns offentligt, men som lämnades in i hemlighet i februari, kommer Oatly ta in 100 miljoner dollar. Det är dock en summa som ofta förändras under noteringsförberedelsens lopp, när det klarnar hur pass stort intresse noteringen lyckas piska upp.

Investerarintresset för grödobaserade livsmedel som konkurrerar på områden med konventionellt animaliska produkter såsom kött och mejeri har växt. En av de största börssuccéerna i noteringskategorin har varit Beyond Meat, som saluför växtbaserade köttersättningsprodukter. Aktien har stigit med 441 procent sedan noteringen under 2019.

Oatly grundades 1994 och lanserade dess första havremjölk 2001. I dag har sortimentet utökats med bland annat yoghurt, creme fraiche och glass. I fjol ökade bolagets omsättning till 421 miljoner dollar, vilket innebär en ökning med mer än 100 procent. Samtidigt växte förlusten till 60 miljoner dollar, jämfört med 36 miljoner dollar 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.346