23948sdkhjf

De ska bygga världens största algfabrik – i Lysekil

Tar in 17 miljoner kronor för att skala upp produktionen.

Volta Greentech har under 2020 tagit fram en prototyp för framställning av alger som används för att minska metanutsläppen från kor där bland annat. Ett projekt där bland annat Skånemejerier och Ica deltagit. Nu ska den prototypen bli till en fullskalig pilotanläggning med hjälp av 17 miljoner i nytt kapital.

I finansieringsrundan ingår flera privata investerare och framtida kunder till bolaget som Claes Dinkelspiel, grundare av Nordnet, som själv äger en gård. Även investmentbolaget Almi deltog i rundan.

Volta Greentechs lösning med foder berikat av deras alger uppges kunna minska utsläppen med 80 procent. Idag beräknas cirka 5 procent av de svenska utsläppen av växthusgaser komma från kor.

– Vi tror oss vara på väg att skapa en lösning som kan ta bort en betydande mängd av dessa utsläpp, och det känns otroligt kul att förutom pengarna nu få med så pass kompetenta investerare på resan, säger Fredrik Åkerman, vd och medgrundare på Volta Greentech, i en kommentar.

Den nya fabriken kommer endast kräva en yta på cirka 500 kvadratmeter men kan användas väldigt effektivt med hjälp av bolagets egna odlingsteknik.

– Genom att konstruera ett slutet system kan vi säkerställa jämn skörd och kvalitet över tid, oavsett omgivande faktorer som vattenkvalitet eller väder. Detta tillvägagångssätt gör det också möjligt att drastiskt förbättra både effektiviteten och produktkvaliteten över tid genom att kontinuerligt utveckla och förbättra produktionsreceptet i vårt laboratorium; ungefär som mjukvaruuppdateringar för en dator, säger Fredrik Åkerman.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.219