23948sdkhjf

Nytt trågmaterial för mat i mikron

Stora Enso levererar nytt träfiberbaserat material för mikrovågsfärdiga mattråg.

Stora Enso lanserar ”Trayforma by Stora Enso” är ett nytt fiberbaserat förpackningsmaterial konstruerat för tillverkning av mikrovågsfärdiga mattråg. Det förnybara materialet är fritt från PET, har en mycket låg andel PP och lägre koldioxidavtryck jämfört med traditionella måltidstråg, skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.

Materialet innehåller upp till 95 procent träfibrer, vilket gör det allmänt återvinningsbart i de flesta befintliga insamlingsflöden för kartongförpackningar.

Mikrovågsrätter är vanligtvis förpackade i fossilbaserade PET-tråg eftersom materialet är säkert för uppvärmning. Stora Ensos Trayforma-material ersätter fossilbaserad plast med förnybar, lätt kartong som avsevärt sänker koldioxidavtrycket för varje tråg.

Genom att byta till återvinningsbara tråg med låga koldioxidutsläpp kan varumärkesägare och återförsäljare som säljer färdigmat i mikrovågsugnen agera på åtaganden om cirkulär ekonomi.

– Med konsumenter som mer än någonsin tidigare fattar medvetna inköpsbeslut utifrån hållbarhet spelar förpackningsmaterialet en nyckelroll för att erbjuda en miljövänlig produkt. En viktig drivkraft för fortsatt tillväxt av färdigmat av hög kvalitet är urbana, små hushåll och deras strävan efter enkla och bekväma måltider. Med Stora Ensos nya materialkomposition träffar tråg med Trayforma kraven på återvinningsbarhet i en cirkulär ekonomi, samtidigt som de är säkra för mikrovågsuppvärmning, säger Tuomas Puonti, VP, chef för Business Line LPB Fresh & FSB.

Fiberbaserade förpackningar är det mest återvunna materialet i Europa (83 procent) och varje år återvinner europeiska länder mer fibrer än andra material, som plast och glas. Den nya Trayforma PP från Stora Enso går att cirkulera i befintliga återvinningssystem i Europa. Materialet är upp till 95 procent fiberbaserat och använder mindre än hälften av den vikt som nuvarande mikrovågsvärmbara material använder i sitt barriärmaterial.

När en biologiskt nedbrytbar beläggning används är dessa fiberbaserade brickor komposterbara i regioner där det finns insamling av bioavfall. ”Trayforma Bio by Stora Enso” är ett biobaserat och biologiskt nedbrytbart material som är certifierat för industriell kompostering, vilket innebär att det kommer att brytas ned tillräckligt snabbt (under 12 veckor) vid återvinning i industriell skala.

Trayforma färdigrättstråg finns också med PET-beläggning när trågen ska användas i konventionella värmeugnar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14