23948sdkhjf

Livsmedelsverket släpper rapport om insekter som mat

För snart ett halvår sedan blev det efter en EU-dom tillåtet att sälja vissa insekter i Sverige. Innan rådde totalförbud. Som ett svar på det nya läget har Livsmedelsverket nu släppt en rapport där insekters näringsmässiga och miljömässiga nytta undersökts.

I rapporten, som är en litteraturundersökning, kommer Livsmedelsverket bland annat fram till att proteininnehållet för insekter är likvärdigt med rött kött, kyckling och fisk och en fettkvalitet som slår kött men som är lägre än för fisk. Insekter innehåller dessutom, till skillnad från kött, oftast även fibrer.

Ur ett miljöhänseende kommer rapporten fram till att insekter kräver både mindre mark, mindre vatten och mindre mängd foder än större djur per kilo. Samtidigt menar Livsmedelsverket att den totala miljöpåverkan är svår att mäta då de livscykelsanalyser som oftast används är svåra att jämföra med varandra och det krävs mer standardiserade metoder.

Insekter måste även fortsättningsvis undersökas för om de är säkra att konsumera i Sverige när nya arter införs och Livsmedelsverket rekommenderar även fortsatt företagen att ge information om att korsallergi för de som är allergiska mot skaldjur kan förekomma.

Kommentera en artikel (2)

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094