23948sdkhjf

Däck av sojaböna 2040

Däcktillverkning förbrukar väldiga mängder petroleumbaserad olja. Goodyear vill därför ersätta den petroleumbaserade oljan med olja tillverkad av sojabönor i sina däck.

Målet är att helt byta ut petroleumbaserad olja i sina produkter till år 2040, som ett led i målsättningen att minska utsläppen av växthusgaser. Redan nu blandar tillverkaren i sojaolja för att skapa gummiblandningen till däcket Efficientgrip Performance 2.

-Att byta ut del för del resulterar i avsevärda förbättringar av behandlingen. Vi körde utvärderingar i våra anläggningar och vi såg en sju- till 15-procentig minskning av hur lång tid det tar att blanda en sats. Vi kan utnyttja den minskningen för energibesparingar eller för att öppna upp kapacitet, säger Bob Woloszynek, chefsingenjör för utveckling av råmaterial och tekniska förstärkningar hos Goodyear.

Den vegetabiliska oljan har likartade temperaturegenskaper med andra gummiliknande ämnen. Vid låg temperatur stelnar den till ett glasliknande tillstånd, vilket har den fördelen att man kan balansera däckets prestanda vid vått väglag och i vinterförhållanden.

-Det är lätt att förbättra en specifik egenskap, men normalt måste man då kompromissa med någon annan. Vi har dock lyckats förbättra en egenskap utan att något annan blivit sämre, säger Woloszynek.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109