23948sdkhjf

Bergendahls stäms för avskedande

Tjänstemannafacket Unionen stämmer Bergendahl Food till Arbetsdomstolen, AD, för vad de anser är ett felaktigt avskedande.

Målet gäller en tjänsteman som arbetat inom företaget i 36 år. Vid avskedandet jobbade han med inköp.

Enligt stämningsansökan eskalerade en konflikt med den närmaste chefen, och företaget lämnade under 2020 och 2021 två erinringar till den anställde. Han och Unionen motsatte sig arbetsgivarens påståenden om illojalitet och arbetsvägran.

Den 1 februari blev han uppsagd på grund av personliga skäl.

Han arbetsbefriades, och fick lämna in sin arbetsdator. Företaget genomförde en forensisk undersökning av datorn och ändrade uppsägningen till ett avskedande.

Till grund för det har företaget åberopat att mannen utfört otillåtna affärsuppgörelser under 2017, att han till andra anställda uttryckt sig trotsigt avseende instruktioner från bolaget, och att han uttryckt sig kränkande, nedsättande och diskriminerande mot personer såväl inom som utom bolaget. Han ska också på arbetstid skrivit insändare som bolaget anser vara i strid mot dess värdegrund.

I de tvisteförhandlingar som hållits har Unionen tillbakavisat dessa anklagelser, och dessutom pekat på att företaget inte genomfört någon omplaceringsutredning.

Fackförbundet yrkar på att avskedandet ska ogiltigförklaras och att mannen ska tilldömas ett skadestånd på 150 000 kronor för brott mot Las, alternativt sex månadslöner och ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor om AD kommer fram till att avskedandet var felaktigt men uppsägningen sakligt grundad.

– Det är mycket tråkigt att det gått så här långt. Vi låter processen ha sin gång och ser vad den kommer fram till, säger Sara Andersson, kommunikationsdirektör på Bergendahl Food till Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.111