23948sdkhjf

Svampangrepp påverkade Agtiras tredje kvartal

För Agtira, som tidigare hette Peckas Naturodlingar, hade ett av växthusen problem med svampangrepp under det tredje kvartalet, vilket innebar att en extra omplantering behövde genomföras samt att produktionen blev lägre än planerat. Resultatet påverkades negativt med cirka 1,5 miljoner kronor under kvartalet. Omsättningsbortfallet blev cirka 1,2 miljoner kronor.

En följd av detta blir också att planteringen hamnar ur fas för växthuset, vilket kommer att ge en negativ resultatpåverkan om cirka 0,3-0,5 miljoner kronor även under fjärde kvartalet, enligt Agtira.

Agtiras nettoomsättning uppgick till 3,5 miljoner kronor för det tredje kvartalet (2,9). Rörelseresultatet låg på -5 miljoner kronor (-5,7).

Under kvartalet togs kostnader för upplåning av kapital om cirka 0,5 miljoner kronor, samt kostnader relaterade till systemleveranser till Ica Maxi om cirka 0,4 miljoner kronor. Vidare har energipriserna varit exceptionellt höga under delar av kvartalet, vilket har påverkat kostnadsmassan med cirka 0,3 miljoner kronor jämfört med samma period 2020, skriver Agtira.

Bolagets vd Mattias Gemborg pekar på att den samlade bilden är fortsatt positiv för Agtira.

"Resultatet går åt rätt håll och vi närmar oss lönsamhet i produktionen i Härnösand. Det är viktigt att poängtera att det nu sker en form av växling i bolaget. Det negativa rörelseresultatet är nu huvudsakligen hänförligt till bolagets nya affärsområde som systemleverantör och de kostnader som är förknippade med att marknadsföra och utveckla bolagets system", kommenterar vd.

Om inget oförutsett inträffar i odlingarna i Härnösand förväntas en fortsatt resultatförbättring kopplad till den egna produktionen. Samtidigt väntas kostnadsbilden för systemverksamheten öka något under kommande kvartal, då bolaget räknar med att intensifiera arbetet med att ta marknadsandelar och bygga en solid organisation, heter det.

Atiras aktie, som handlas på NGM Nordic SME, var ned drygt 4 procent vid 9.30-tiden på tisdagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.118