23948sdkhjf

Rött ljus för svensk kyckling

WWF dömer ut svensk fågel av klimat och djurvälfärdsskäl.

I den senaste upplagan av WWF:s köttguide är det få produkter som får grönt ljus och i år får svensk kyckling en rödmarkering, vilket är en nedgradering från förra året.

Anledningen till den röda markeringen, som innebär att WWF avråder konsumenter från att äta kycklingen, är dels att klimatkraven skärpts, dels att kycklingarna anses födas upp för snabbt vilket orsakar dem smärta och ibland oförmåga att gå. Även det kriteriet är nytt för i år.

Rödljuset gäller för konventionellt uppfödd kyckling och inte den som är certifierad EU-ekologisk, Krav eller Svenskt Sigill Klimatcertifierad. En majoritet av den svenska kycklingen har inte dessa certifikat.

Branschorganisationen Svensk Fågel håller inte med om WWF:s kategorisering av svensk kyckling och anser att de bör ändra i sin guide.

Jämfört med kyckling från andra länder är vi det mest klimatsmarta och hållbara valet. De allra flesta klimatkraven som WWF anger som exempel är något vi inom Svensk Fågel redan lever upp till i dag. Och som vi har gjort sedan flera år tillbaka, säger Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande i branschorganisationen Svensk Fågel i en kommentar.

Svensk Fågel vänder sig även emot att tillväxtshastighet skulle vara en nyckelfaktor för god djurvälfärd och menar att bland annat SLU inte har det som en parameter i sina välfärdskriterier och att de studier WWF använder sig av är gamla eller utländska och inte kan överföras till svenska förhållanden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093