23948sdkhjf

Elkrisen: Regeringen utlyser krispaket på miljarder – företagen tror på inflation

De skenande elpriserna tvingar regeringen att utlysa stödpaket på 6 miljarder. Inte tillräckligt, sänk skatten istället, menar producenterna som spår inflation. "Energikrisen kommer slå hårt mot de som har minst", säger Pågens vd Anders Carlsson Jerndal.

Fri Köpenskap har i en lång rad artiklar beskrivit problematiken kring de skenande elpriserna. Åratal av politiskt motarbetande och i slutänden nedläggning av den fossilfria och planerbara energikällan kärnkraft inom EU liksom i Sverige samt ytterligare fokus på den icke planerbara energikällan vindkraft har inte bara inneburit mer koldioxid i atmosfären utan också gjort att elpriserna skenar när det är kallt och inte blåser.

I går kunde Food Supply berätta att tomatodlaren Elleholms tomater tvingas låta 30 ton tomatplantor dö för att de inte har råd att hålla igång lamporna. Det är bara en i raden av exempel på hur energipriserna drabbar producenter. Bönder som driver sina gårdar med hjälp av dieselgeneratorer som egentligen är tänkta som beredskap vid strömavbrott är andra exempel.

Kärnkraftsnedläggningen har för många länder också inneburit stort beroende av den ryska gasen vilket av experter inte bara beskrivs som ett säkerhetspolitiskt problem utan också ytterligare belastat elpriserna när Putin snålat med gas för att driva upp gaspriserna. Därtill har ökade oljepriser gjort det dyrare att elda olja för energi.

Resultatet har blivit en perfekt storm på elbörsen med rekordpriser på rekordpriser under vintern.

I norra Sverige kan vattenkraften hjälpa till att mildra problemen men i södra Sverige finns knappt någon planerbar el kvar efter nedläggningen av kärnkraft samtidigt som transport av el från norra till södra Sverige är svår och dessutom kommer att minska i framtiden då Norrlands energibehov ökar. Nedläggningen av reaktorer har därmed inneburit att elområde 3 (Stockholm) och framförallt elområde 4 (Skåne) sett sina elpriser skjuta i höjden.

Förutom att konsumenterna drabbas i form av ökade elräkningar straffas de också indirekt av att det blir dyrare för producenterna att tillverka varor. Pågens vd Anders Carlsson Jerndal var mycket upprörd när de i november tvingats höja priserna på grund av vad han beskrev som en ”huvudlös plakatpolitik driven av en gravt inkompetent regering plus stödpartier”.

Under vintern har priserna ökat ytterligare och slagit rekord efter rekord.

Jag klarar mig, men jag tänker på mina bagare som kanske inte har lika mycket att röra sig med. Energikostnaderna är jättehöga för oss och det är ett bekymmer för hela livsmedelsindustrin som till 50 procent finns här nere i Skåne. Vi ser redan nu prisökningar i handeln och den här problematiken kommer att leda till inflation vilket i sin tur slår hårt mot de som har minst i plånboken, säger han till Fri Köpenskap.

För att hjälpa till i elkrisen föreslog Moderaterna i december att tillfälligt slopa skatten på el, något som de nyligen planerat att ta till riksdagen. Med elskatt och moms ökar nämligen statens intäkter i takt med att elpriset stiger. Nu tar den socialdemokratiska regeringen till ett eget grepp istället. 6 miljarder i stöd ska delas ut till de hushåll som drabbas värst av elkrisen. Det framgick på en pressträff under förmiddagen.

Elkompensationerna når över 1,8 miljoner hushåll och innebär totalt 6 000 kronor för de som har en elförbrukning som överstiger 2 000 kilowattimmar per månad, konstaterade finansminister Mikael Damberg (S)

Pågens vd Anders Carlsson Jerndal är inte alls nöjd över tillvägagångssättet.

– Trams, i praktiken klår de återigen oss medborgare på pengar. För det första blir intäktsökningarna från energiskatt och moms mycket högre än så. För det andra så kommer det att innebära en massa kostnader för de som tvingas sitta och administrera detta istället för att bara tillfälligt reducera skattesatsen så hjälper det för alla men med fokus på elprisområde 3 och 4.

Även Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, tycker att det är ett anmärkningsvärt grepp.

Det vittnar om två skilda sidor. Moderaterna vill sänka kostnaderna rakt av för företag och privatpersoner. Socialdemokraterna vill först samla in skatt och sedan fördela pengarna i bidrag som är ideologiskt anpassade till sina väljargrupper, säger han.

För handeln är stödet dock bättre än inget, menar Pär Bygdeson.

Det kommer att frigöra en del konsumtionsutrymme, men har du fått elräkningar på 10 000 kronor istället för 2 000 kronor och du får 2 000 kronor i bidrag så är det ändå en begränsad lindring.

Både producenter och butiker drabbas mycket hårt av elkrisen. Det är en energitung verksamhet med stora maskiner, kylar och frysar som ska drivas, menar Pär Bygdeson.

I slutänden hamnar alla ökade kostnader på konsumenten. Det är som en handlare sa till mig: ”Det finns bara en ryggsäck man kan lägga kostnaderna i och det är konsumentens”, konstaterar han.

Precis som Pågens vd konstaterar Pär Bygdeson att detta kommer leda till inflation.

Det är så det blir när priserna ökar. De stora problemen kommer sedan när arbetarrörelsen så klart vill driva kraftiga löneökningar för att kompensera ett minskat penningvärde. Då är den självgenererande spiralen igång.

Som en konsekvens av att de lokala kostnaderna ökar och konsumenter får mindre att röra sig med tror han att utvecklingen kommer att slå hårt mot lokalproducerat och i därmed i förlängningen miljön.

Det blir mer importerade varor. Sedan tror jag att det kommer att bli ytterligare fokus på lågpris.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.105