23948sdkhjf

13 000 ton nötkött blir inte mat – så stort är svinnet på gårdarna

Två nya rapporter från Jordbruksverket visar på omfattningen av matsvinnet.

Inom ramen för regeringens uppdrag för minskat visar ny två rapporterar från Jordbruksverket hur mycket svinn det är på svenska gårdar.

 I en av de nyligen utkomna rapporterna framgår det att 8 procent av nötköttsproduktionen, 3 procent av grisproduktionen och 0,4 procent av mjölkproduktionen inte lämnar gårdarna. I ton räknat rör det sig om 13 000 ton nötkött, 7 000 ton griskött och 11 000 ton mjölk som inte lämnar gårdarna.

Även om svinnet inte kan reduceras till noll går det att minska svinnet genom bland annat fler förebyggande insatser för djurens hälsa och välfärd samt möjligheterna för fler djur att slaktas på gården.

– Att kunna slakta på gård har länge varit efterfrågat, och nu är det möjligt. Enligt EU-regler för slakt kan avlivningen av ett begränsat antal nötkreatur, grisar eller hästar nu utföras på den jordbruksanläggning som djuren kommer ifrån. Detta ökar möjligheterna till minskat svinn, säger Mona-Lisa Dahlbom Wiedel, senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket i en kommentar.

Även biprodukter som blod, kind, hjärta, njure och lever skulle kunna användas mer än de gör idag. Men då krävs det en ökad efterfrågan.

Ett exempel är de 13 000 ton blod som inte användes men som skulle ha kunnat bli 156 miljoner portioner blodpudding i stället för att slängas bort.

– Vi har tidigare mest pratat om svinn i senare delar av livsmedelskedjan, jag är glad att vi nu sätter fokus även på vad som händer redan från start, säger Karin Fritz, projektledare för regeringsuppdraget för minskat matsvinn på Livsmedelsverket.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Arla varslar personal efter ”vikande försäljningssiffrorna”
Bönder kritiserar Skånemejerier efter uppmaning om att mjölka mindre
Aroma stänger fabriksförsäljningen men ökar produktionen
Livsmedelsföretagen ute och svingar mot finansministern
Kronfågel, Cloetta och Brödernas med på Lidls prissänkningar
Ica sänker priser på 300 varor
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.125