23948sdkhjf

Svenska nötdjuren är resistenta

Enligt en undersökning som SVARM gjort framgår det att de svenska nötkreaturerna har mindre antibiotikaresistenta bakterier än djur i många andra länder
Läget avseende antibiotikaresistens hos bakterier från djur i Sverige är fortsatt gynnsamt ur ett internationellt perspektiv. Det visar SVARM-rapporten för 2011 som presenteras idag. Men årets rapport visar också på oönskade trender i resistensläget.

Under 2011 har för första gången meticillinresistenta stafylokocker (MRSA) påvisats hos nötkreatur i Sverige och tarmbakterier med ESBL-resistens för första gången hos grisar.

– MRSA är vanligt hos lantbruksdjur i många länder och att bakterierna nu påvisas också i Sverige är bekymmersamt. Läget bland Svenska djur är fortfarande mycket gott men det kan snabbt försämras om vi inte är vaksamma. Det är därför viktigt att resistensläget övervakas, säger antibiotikasektionens Björn Bengtsson i ett pressmeddelande.

Överanvändning av antibiotika
Resistens av ESBL-typ hos tarmbakterier från livsmedelsproducerande djur har under senare år uppmärksammats i flera länder. I Sverige har bakterier med ESBL-resistens tidigare påvisats hos sällskapsdjur, hästar och hos slaktkycklingar och nu också hos grisar.

– Våra undersökningar visar att bakterierna fortfarande är ovanliga hos grisar i Sverige men om antibiotika används oansvarigt kommer sannolikt bakterierna att få en vidare spridning bland grisar, fortsätter Björn Bengtsson.

Försäljningen av antibiotika till djur har minskat stadigt sedan mitten av 1990-talet, även om man tar hänsyn till variationer i djurantal.

– Det finns ett stort engagemang i Sverige för antibiotikafrågorna och det är glädjande att avläsa effekten av detta i statistiken. Men engagemanget måste hållas levande. Varje dag måste vi alla arbeta för bättre antibiotikaanvändning och bättre smittskydd, säger Christina Greko.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094