23948sdkhjf

Alla Procordias kontrakterade grönsaksodlare är nu IP-certifierade.

Nu har snart de fem miljonerna gurkfrön som såddes i våras skördas färdigt. Årets skörd startade den 9 juli som planerat, men skördarna har blivit något lägre och väldigt ojämna pga att försommaren inte bjöd på så mycket sol och värme som gurkorna vill ha.
Trots sommarens varierande väder förväntas årets skörd sluta på 7500 ton som sedan läggs på burk. Gurkorna, som upptar 105 hektar odlingsmark, kommer från 20 olika gårdar i Skåne, Blekinge, Småland och på Öland och håller en hög kvalitet och en härlig krispighet.

Inför årets säsong ställde Procordia krav på att alla kontrakterade grönsaksodlare ska följa regelverket för integrerad produktion (IP) och vara IP-certifierade för att få kontrakt. Under fjolåret samarbetade odlingsavdelning på Procordia med kontraktsodlarna för att underlätta övergången till certifieringen. Procordia har även stöttat bönderna ekonomiskt för att göra övergången så smidig som möjligt, enligt ett pressmeddelande.

I Sverige säljs varje år 14 miljoner burkar med inlagd gurka. Av dessa kommer 10 miljoner från Procordia, där gurkor i form av Bostongurka®, saltgurka, gammeldags skivad gurka och ättiksgurka säljs under starka varumärken som Felix och Önos. Svenskarnas favorit är Önos Mor Annas gurka.

IP-certifiering är en standard för produktsäkerhet som utförs av ett oberoende certifieringsföretag. Att bli IP-certifierad innebär att man uppfyller de krav som finns för livsmedelssäkerhet, hygien, spårbarhet och märkning. Det är en bekräftelse på att produktionen håller hög kvalitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.955