23948sdkhjf

FAO:s matprisindex steg

Efter två månaders stabila priser steg FAO:s matprisindex något i september 2012, en ökning med 1,4 procent, eller 3 punkter, i jämförelse med augusti
FAO:s matprisindex mäter den månadsvisa förändringen av världsmarknadspriserna för en korg med livsmedelsråvaror. Indexet steg till 216 punkter i september från 213 punkter i augusti. Ökningen återspeglar stigande priser på mejeriprodukter och kött, samt mer måttliga ökningar av priset för spannmål. Priset på socker och oljor sjönk emellertid. FAO:s matprisindex är i nuläget 22 punkter under toppnoteringen på 238 punkter i februari 2011, och 9 punkter lägre än i september 2011, enligt ett pressmeddelande.

Spannmål
FAO:s prisindex för spannmål snittade på 263 punkter i september, 1,0 procent, eller 3 punkter högre än nivån för augusti. Här kompenserar priset på vete och ris för den minskade majsproduktionen. Minskade exportmöjligheter för majs och höga majspriser har styrt spannmålsmarknaden under de senaste månaderna. Till detta har vetelagern också blivit en källa till oro. Världsmarknadspriset på vete föll under månadens andra hälft som följd av att Ryssland meddelat att de inte kommer att införa exportrestriktioner.

Köttpriserna
FAO:s köttprisindex låg i genomsnitt på 175 punkter i september, upp 2,1 procent, eller 4 punkter, från augusti. Särskilt ökade de spannmålskrävande svin- och fjäderfäindustrierna, de ökade med 6 respektive 2 procent.

Mejeri
FAO:s prisindex för mejeriprodukter låg i genomsnitt på 188 punkter i september, en ökning med 7 procent, eller 12 punkter, från augusti, vilket är den kraftigaste månatliga ökningen sedan januari 2011. Samtliga av de fem övervakade mejeriprodukterna ökade i pris. Den globala efterfrågan på mejeriprodukter är fortsatt stark, vilket i kombination med ökande foderkostnader förklarar de höga världsmarknadspriserna.


Läs mer om: FAO
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125