23948sdkhjf

Ahlsell satsar på ny teknik

För att effektivisera sin logistik har handelsföretaget Ahlsell märkt sina plastpallar och plastpallboxar med RFID-taggar innehållande en returlastbäraridentitet – GRAI. Det innebär bland annat att knappast några lastbärare längre går till fel omlastningspunkter, vilket ger stora kostnadsbesparingar
Ahlsell AB är ett handelsbolag inom VVS, el, verktyg, maskiner och kyl som erbjuder professionella användare ett mycket stort antal artiklar. I Sverige levererar företaget cirka 5,5 miljoner paket varje år. Det ställer stora krav på precision och noggrannhet i logistiken, vilket är bakgrunden till satsningen på RFID.

– Lösningen fungerar mycket bra. Den har möjliggjort mycket färre leveransfel, ökad kundtillfredsställelse, kraftigt minskade förluster av lastbärare samt påtagligt minskade kostnader. Vi bedömer att pay-off-tiden för systemet är så låg som ett år, säger Daniel Johansson, logistikchef på Ahlsell i ett pressmeddelande.

Nästan inga leveransfel
På utlastningen i Hallsberg finns det schemalagda lastningsfönster för varje avgång. De visas på en display som finns vid varje port.

– Pallarna blir avlästa när de går igenom porten för att lastas på bilen. Av displayen framgår det hur många pallar som återstår att lasta, säger Peter Hietala, chef för den skandinaviska verksamheten i Vilant Systems.

– Under hösten ska vi se till att systemet ger full effekt. Därefter kommer vi diskutera om vi ska gå vidare med implementeringar i våra verksamheter i Norge och Finland, säger Daniel Johansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063