23948sdkhjf

Mjölken i Sjuhärad har en framtid

Framtidens livsmedelsproduktion måste vara klimatsmart och leva upp till förväntningar om god djurvälfärd. Svenska mjölkbönder har redan kommit en lång bit, bland att genom en minskning med 20 procent av klimatutsläppen per kilo producerad mjölk
Tina Dahl, mjölkproducent i Sjuhärad och styrelseledamot i Svensk Mjölk trycker på vikten av en hållbar utveckling gällande världens livsmedelförsörjning.

Hållbar utveckling
Ett tydligt exempel på är att svensk mjölkproduktion minskat klimatutsläppen per kilo producerad mjölk med 20 procent mellan 1990 och 2005. Enligt FN har svensk mjölkproduktion nästan hälften så låga utsläpp av växthusgaser per liter mjölk som världsgenomsnittet. De svenska korna är dessutom friska och vi har den lägsta användningen av antibiotika i världen. Sverige är med andra ord ett naturligt mjölkland med goda förutsättningar att vara en del av lösningen på vad allt fler beskriver som en nära förestående livsmedelskris.

Vår bygd är perfekt för den odling som ligger till grund för mjölkproduktionen, nämligen gräs. Mulens bearbetning av de stora områdena av naturliga betesmarker som finns i Sjuhärad ger öppna landskap och stor biologisk mångfald. Mjölken är också motorn som håller igång stor dela av landsbygden och den skapar i förlängingen många arbetstillfällen.
Vi är duktiga på att producera mjölk i Sjuhärad men just nu är läget tveklöst besvärligt och många mjölkbönder upplever säkert att år 2050 ligger i en väldigt avlägsen framtid, skriver hon i en debattartikel.

Stärka de svenska mjölkbönderna
Lönsamheten är dålig och en hel del lider av akuta likviditetsproblem. Det känns därför viktigt att vi nu med gemensamma krafter försöker stärka våra företag genom att bli ännu bättre och ännu effektivare.

Den vara vi producerar behövs och är eftertraktad. Det måste våra politiker inse och Sverige behöver en ny långsiktig jordbrukspolitik som stärker det aktiva lantbruket. Men det är i dag lika viktigt att också vi mjölkbönder inser det och fortsätter att producera mjölk i världsklass.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078