23948sdkhjf

Dagligvaruhandeln spås växa med 1,5 procent 2012

Detaljhandelns försäljning har ökat något mer än väntat och HUI är därför försiktigt optimistiska i sin prognos för helåret 2012. Konjunkturprognosen justeras till 3,0 procent i löpande priser från 2,5 procent. I volym behålls prognosen på 2,5 procent.
En av vinnarbranscherna är dagligvaruhandeln som ju ofta går bra i lågkonjunktur. Prognosen för dagligvaror för helåret 2012 uppgår till 1,5 procent, men för 2013 är prognosen 1,0 procent. Det internationella konjunkturläget kännetecknas fortfarande både av positiva tecken och kvarhängande orosmoln. Här hemma i Sverige märks omvärldens lågkonjunktur nu i form av en sjunkande svensk exporttillväxt.

Eftersom kronan också har förstärkts väntas exporten försvagas mer framöver och det blir därför hushållen som får agera draglok för svensk BNP-tillväxt.

- Den höjda prognosen förklaras mer av ett bättre utfall än väntat än av att vi ser mer optimistiskt på framtiden, hösten har utan tvekan utmaningar i form av den påverkan den vikande exporten har på svensk arbetsmarknad, säger Jonas Arnberg, Konsultchef på HUI Research och ansvarig för företagets konjunkturbedömningar i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063