23948sdkhjf

Lagerarbete måste göras säkrare

Åtta av tio grossistföretag fick krav att rätta till brister i arbetsmiljön, när Arbetsmiljöverket tidigare i år inspekterade närmare 650 arbetsplatser i Sydsverige.
Arbetet med godsmottagning, lagring och paketering innebär en hel del risker i samband med truckkörning och tung manuell hantering. Gods staplas på höjden med risk för att det rasar ned och skadar personal nedanför.

− Man måste inom branschen ta riskerna på allvar. Alltför många slarvar idag med säkerheten, sägerHåkan Olsson, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket. Tempot är ofta uppskruvat och man tar sig inte tid göra riskbedömningar. Vår uppgift i den här insatsen har varit att öka företagens säkerhetsmedvetande, så att ingen skadas i jobbet. En säker arbetsplats är bättre och lönsammare ur allas perspektiv.

De flesta kraven gällde just bristande arbetsmiljöarbete och att det saknas rutiner och policy som alla känner till. Nästan lika många krav handlade om riskbedömningar och att faktiskt åtgärda de risker som upptäcks. En stor andel behövde förbättra säkerheten vid truckkörning och lyft.

Totalt riktades drygt 2 300 krav till 525 av de 650 besökta arbetsställena. En dryg tredjedel av arbetsgivarna som fått krav har fått uppföljningsbesök.

Partihandeln är en viktig länk i distributionskedjan ut till kund. Det är också en verksamhet som vuxit i omfattning i takt med att industri och detaljhandel inte längre ligger på stora lager. Den har jämfört med andra branscher haft den högsta produktivitetsutvecklingen (förädlingsvärde per anställd) åren 1997-2008, enligt en rapport från Handelns Utvecklingstråd 2011.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11