23948sdkhjf

Newcastlesjuka upptäckt i Blekinge

5 000 värphöns kommer att avlivas.

Fågelsjukdomen Newcastlesjuka har konstaterats på en gård med värphöns i Ronnebytrakten i Blekinge län visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Besättningen om 5 000 höns har haft nedsatt äggproduktion, färgförändringar på skalen och även ägg utan skal, så kallade skinnägg.

Den aktuella varianten av newcastlesjuka cirkulerar bland vilda duvor framförallt i södra och mellersta Sverige men misstänks förekomma brett hos vilda fåglar.

– Virus som orsakar newcastlesjuka cirkulerar precis som fågelinfluensavirus regelbundet hos vilda fåglar. Därför är det viktigt att oavsett om man är kommersiell producent eller hobbyhönsägare vara noga med hygienrutiner och skydda sina tamfåglar från kontakt med vilda fåglar, säger Malin Grant, epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt i en kommentar.

På den drabbade gården råder nu tillträdesförbud särskilda restriktioner och samtliga djur kommer att avlivas och gården kommer att saneras.

Jordbruksverket har inlett en smittskyddsutredning för att undersöka varifrån smitta härrör samt om det finns risk för spridning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14