23948sdkhjf

Svenska kycklingfötter på frammarsch i Kina

Branschorganisationen Svensk Fågel skickar under nästa vecka en delegation till Kina. Målet med resan är att sälja mer svenska kycklingfötter till en än så länge omättad marknad.
I första hand är det svenska kycklingfötter som efterfrågas på den kinesiska marknaden. I Kina räknas detta som en delikatess och används i alltifrån soppor till fritering. I Sverige finns ingen efterfråga på kycklingfötter men nu räknar Lantmännen Kronfågel och Guldfågeln med att de svenska kycklingföretagen kan sälja uppåt 150 miljoner kycklingfötter till Kina.

– Vår svenska kyckling håller hög kvalitet, något som nu ger eko i världen. Våra ambitiösa djurvälfärdsprogram och satsningar på friska och välmående kycklingar ger avkastning såväl till bonden som till slakteriföretagen genom en hög kvalitet på kycklingfötter. En viktig del i vårt hållbarhetsarbete är att ta tillvara på alla delar av kycklingen. Genom att vi nu även använder kycklingfötter blir den svenska kycklingen ännu klimatsmartare, berättar Svensk Fågels vd Maria Donis i ett pressmeddelande.

Unikt hälsoprogram
Svensk Fågels medlemmar har ett unikt fothälsoprogram som tillsammans med den näst intill obefintliga användningen av antibiotika och goda resistensläget ger friska djur och mycket hög kvalitet på kycklingfötter. Det är egenskaper som uppskattas i Kina då landet har drabbats av flera matskandaler.

– Jag ser potential för export av svensk kyckling till Kina, där styckningsdetaljer som kycklingfötter och kycklingvingar är populära råvaror. Den svenska kycklingen har mervärden och en djurvälfärd som är världsunik, det är värden som jag hoppas att även kinesiska konsumenter och företag värdesätter högt, säger Tianhao Liu på Exportrådet i Kina.

Svensk kycklingexport har tills nu varit rätt marginell, ca 6 500 ton exporterades 2011, men förhoppningsvis kan exportandelen nu öka. I produktkonceptet kommer även vingar att ingå som också används mycket i det kinesiska köket. Den svenska delegationen som landar i Shanghai på måndag består av chefsveterinär Pia Gustafsson och Maria Donis, vd på Svensk Fågel samt Jimmy Samuelsson, vd på Guldfågeln, Leif Bergvall Hansen, vd på Lantmännen Kronfågel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064