23948sdkhjf

Stort tjuvfiske på blåfenad tonfisk

En ny rapport från WWF avslöjar att motsvarande drygt 18 700 ton av den rödlistade blåfenade tonfisken har fiskats och sålts illegalt via Panama mellan 2000-2010.
Efter genomgång av officiella handelsdokument och tullens databaser visar det sig att så mycket som 14 327 ton förädlad blåfenad tonfisk har sålts och köpts via Panama de senaste 10 åren. En handelsvolym som motsvarar cirka 18 700 ton levande tonfisk.

– Det här är den första studien någonsin och förmodligen visar den bara toppen av ett isberg. Äntligen har vi lyckats få bevis för den olagliga verksamheten som har påtalats under många år, säger Inger Näslund, expert marint och fiske på Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.

Miljöbrott
Fångsterna har inte rapporterats till den internationella organisationen som förvaltar fisket – International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT). Förutom Panama har Spanien, Italien, Marocko, Tunisien, Turkiet och Japan deltagit i den illegala handeln.

Under 2003 och 2004 nåddes toppnoteringar om 3 000-4 000 ton per år, men handeln pågick fortfarande men i mindre utsträckning så sent som 2010. Enligt uppgifter idag har inte en enda av de sändningar som identifieras i studien någonsin rapporterats till ICCAT. Om handeln bekräftas betraktas det fullt ut som olagligt, oredovisat och oreglerat fiske enligt FAOs definitioner och är därmed ett miljöbrott.

WWF uppmanar ICCAT, EU och de länder som identifierats i studien att omgående inleda en seriös undersökning för att utreda de grava misstankar om illegal verksamhet som studien presenterar.
Läs mer om: WWF
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094