Eftersom industrin inte lyckats minska mängden akrylamid i livsmedel särskilt mycket får konsumenterna i sig lika mycket akrylamid idag som tidigare.
2002 upptäcktes att akrylamid bildas i livsmedel vid bakning, stekning och fritering. 2005 instämde Efsa i WHO-organet Jecfa:s bedömning att akrylamid kan orsaka ohälsa och därför bör konsumenterna få i sig så lite som rimligen är möjligt. Man rekommenderade också en ny riskvärdering när nya forskningsrön tillkommit. De fyra myndigheterna menar nu att flera nya vetenskapliga studier de senaste åren har stärkt bedömningen att akrylamid utgör en risk för människors hälsa och att Efsa bör överväga om inte riskvärderingen kan formuleras skarpare.
Ingen minskning i svenska livsmedel
Samtidigt visar Livsmedelsverkets mätningar att akrylamidinnehållet i svenska livsmedel inte har sjunkit på det sätt man hoppades när livsmedelsproducenterna frivilligt åtog sig att göra vad man kunde för att sänka halterna.
Minskningar och ökningar i Europa
Även Efsa:s sammanställningar visar att det inte skett några större förändringar av akrylamidhalter i livsmedel i Europa. För vissa livsmedelsgrupper har halterna minskat, medan akrylamidhalterna har ökat för bland annat kaffe och pommes frites.