23948sdkhjf

Slaktavfall som värmekälla

I Nyland kan slaktavfall från Jacobssons slakteri bli en resurs istället för ett problem
I Nyland ser man över möjligheterna att omvandla slaktvafallet från Jacobssons slakteri till en energikälla i form av biogas, skriver Allehanda.

– Vi jobbar framförallt för företag och fastigheter med stora behov av kyla. Jacobssons hörde av sig för de har behov av el för sin kylning, säger projektledaren Lena Krånglin hos Baltic Energy i Ramsele i artikeln.

Morgondagens lösning I ett projekt där man undersöker möjligheterna att använda slaktavfallet ser man möjligheter att till exempel sänka slakteriets omkostnader med närmare 3 000 000 kronor per år i deponikostnader genom att ta vara på slaktavfallet. Genom att ta tillvara på avfallet och röta det till gas, framförallt metangas kan man omvandla användningsområdena till energi.

– Resultatet visar att det finns potential att producera stora mängder av energi i en eventuell anläggning, men att slakteriets avfall måste kompletteras med andra förrötningsbara substrat, säger Christer Jonsson, konsult.

Ett annat sätt att kunna arbeta med avfall och omvandla det till alternativa energikällor är att använda sig av gödsel. I Nyland har man gått så långt att man diskuterar möjligheterna till att bygga en anläggning där man skulle kunna omvandla avfall till biogas. En anläggningen skulle kosta runt 6,2 miljoner kronor, med investeringsstöd på 30% skulle den slutgiltga kostnaden hamna på 4,3 miljoner kronor.

– Vi har också pratat med tjänstemän på miljökontoret och de är mycket positiva till en sådan här anläggning i kommunen, säger Lena Krånglin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079